Organisatie

We worden ouder, er komen steeds meer dure medicijnen en ook de kosten voor langdurige zorg stijgen. Scherpe keuzes zijn noodzakelijk om ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland ook in de toekomst toegang houdt tot goede verzekerde zorg. Daarom is het belangrijk dat uit de basisverzekering alleen behandelingen worden vergoed, waarvan vaststaat dat deze écht werken en passen bij wat de patiënt nodig heeft. Het is onze kerntaak om hiervoor te zorgen, samen met zorgverleners, zorgverzekeraars, zorginstellingen, overheidsinstanties, de politiek en alle andere betrokken partijen.

Belangrijke taak van het Zorginstituut: passend pakketbeheer

In deze video geeft Sjaak Wijma, voorzitter van de Raad van Bestuur van Zorginstituut Nederland, uitleg over pakketbeheer. Ook vertelt hij over de wijze waarop het Zorginstituut vaststelt welke zorg werkt tegen een redelijke prijs en vergoed wordt via de basisverzekering en welke niet.

Onze gezondheidszorg is van wereldklasse. Er komen steeds nieuwe behandelingen. We blijven langer gezond. Maar dat betekent wel dat de kosten toenemen. Het minste wat je dan wilt, is dat het premiegeld besteed wordt aan goede en effectieve zorg. En het is onze taak als Zorginstituut om te kijken dat alleen die zorg uit het basispakket wordt vergoed.

Jong, oud, gezond of ziek, rijk of arm. In Nederland heeft iedereen recht op goede zorg via de basisverzekering. De kosten betalen we samen. Een mooi, solidair systeem. Zorginstituut Nederland waakt er namens de overheid over dat onze zorg goed is en betaalbaar blijft. Dat vraagt om ingewikkelde keuzes. Want niet alle zorg in het basispakket is effectief. Hoe en op basis waarvan beslist het Zorginstituut welke zorg vergoed moet worden? En welke niet?

Het Zorginstituut stelt het pakket van goede, verzekerde zorg samen. En dat begint met dat gesprek met zorgprofessionals, met patiënten en verzekeraars. Om te kijken wat goede zorg nu eigenlijk is. En het eindigt met het besluit of advies om die zorg uit de basisverzekering te vergoeden. We kijken naar nieuwe behandelingen. Maar we kijken ook naar bestaande behandelingen. En dat doen we heel zorgvuldig. We gaan dat gesprek aan met artsen, verpleegkundigen patiënten en zorgverzekeraars.

Het kan bedreigend en ingrijpend zijn. Dat mensen horen dat zorg uit het pakket verdwijnt. Maar let wel: alleen zorg die niet goed genoeg is, niet effectief is, gaat uit het pakket.

Het zijn ook voor het Zorginstituut ingewikkelde keuzes. Maar door het maken van dit soort keuzes houden we goede zorg betaalbaar en toegankelijk. En dat is in het belang van alle Nederlanders.