Werkwijze pilot Passende zorgpraktijken pijler A

In dit document geeft Zorginstituut Nederland uitleg over de pilotfase van het programma ‘Passende zorgpraktijken’. Deze pilot startte in het najaar van 2023 om de eerste passende zorgpraktijken te selecteren voor publicatie. We beschrijven de stappen die we volgden om praktijken te selecteren. En bij iedere stap lichten we toe op basis van welke definities en criteria we dat deden.

Verschil tussen passende zorgpraktijken pijler A en pijler B

In het programma ‘Passende zorgpraktijken’ ligt de focus op de organisatie van zorg. We verzamelen goede voorbeelden langs 2 pijlers: dat wat al bekend is (A) en grensverleggende praktijken (B). Dit document gaat over pijler A. In pijler A bouwen we voort op het werk dat al is verzet in landelijke programma’s. We zoeken bestaande voorbeelden waarvan zorgverleners en zorgorganisaties vinden dat het passende zorgpraktijken zijn. Ze dragen bij aan passende zorg en zijn op korte termijn op te schalen. 

Focus van de pilot en doelgroepen

In deze pilotronde hebben we met nadruk gezocht naar praktijken die op korte termijn kunnen bijdragen aan efficiënte inzet van zorgpersoneel. De belangrijkste doelgroepen waarvoor die zorg is bestemd komen uit het Integraal Zorgakkoord (IZA) en zijn:

  • mensen met (risico op) kanker;
  • mensen met (risico op) hart- en vaatziekten ;
  • mensen met psychische klachten;
  • ouderen met een kwetsbare gezondheid;
  • mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden.

5 stappen voor eerste voorbeelden passende zorgpraktijken

Om de eerste passende zorgpraktijken voor publicatie te selecteren, volgde het Zorginstituut de volgende stappen. Uitgebreide uitleg over de definities en criteria daarbij staan in het document.

  • Stap 1: uitvraag van passende zorgpraktijken bij bestaande programma’s IZA-partijen.
  • Stap 2: check op potentie van praktijken.
  • Stap 3: aanvullende informatie opvragen bij betrokken zorgverleners.
  • Stap 4: onderbouwing checken van impact en mogelijkheid om een praktijk op te schalen.
  • Stap 5: kernelementen, oftewel onderdelen, van de zorgpraktijk die een andere aanbieder ten minste moet gebruiken om de praktijk succesvol in te zetten.

Vervolgstappen en extra impuls

2023 geldt als pilotjaar. Daarna wordt het proces verfijnd op basis van de opgedane ervaringen. Samen met landelijke partners zal het Zorginstituut helpen om enkele goede voorbeelden van passende zorgpraktijken uit de pilot op te schalen. Ook is het de bedoeling dat zorgverzekeraars sturen op de verdere opschaling van deze praktijken, bijvoorbeeld door contractering en inkoop. De praktijken die als eerste een extra impuls krijgen, zijn in overleg met Patiëntenfederatie Nederland gekozen, met steun van de landelijke partijen die het IZA hebben ondertekend. Het zijn de volgende praktijken:

Het Zorginstituut ondersteunt deze praktijken bij het opschalen en implementeren. Ook monitoren we de impact van deze voorbeelden.