ACP-advies over olaparib (Lynparza®) voor de onderhoudsbehandeling van eierstokkanker

Advies van de Adviescommissie Pakket (ACP) aan de Raad van Bestuur van het Zorginstituut over het sluisgeneesmiddel olaparib (Lynparza®) (een PARP remmer) voor de onderhoudsbehandeling van volwassen patiënten met eierstokkanker die een volledige of partiële respons vertonen op eerstelijns platinabevattende chemotherapie.

De commissie heeft in haar vergadering van 7 februari 2020 gesproken over de vraag of olaparib bij de genoemde indicatie opgenomen moet worden in de basisverzekering. Tijdens de vergadering is door de patiëntenvereniging gebruik gemaakt van de mogelijkheid tot inspreken, waarbij een patiënt heeft toegelicht wat het middel voor haar heeft betekent. Naast deze patiënt heeft ook de fabrikant gebruik gemaakt van de mogelijkheid tot inspreken.

In bijgaand document wordt een weergave gegeven van de discussie tijdens de vergadering en staat het advies van de ACP aan het Zorginstituut.

Sluis voor dure geneesmiddelen

De minister voor Medische Zorg heeft in 2019 onder andere het geneesmiddel olaparib (Lynparza®) in de zogenaamde sluis voor dure geneesmiddelen geplaatst. Dit heeft hij gedaan vanwege de verwachte hoge kosten van de behandeling. Een geneesmiddel dat in de pakketsluis is geplaatst komt pas voor vergoeding vanuit het basispakket in aanmerking als:

  • er een positief pakketadvies van het Zorginstituut is;
  • er afspraken en waarborgen zijn voor gepast gebruik;
  • de minister voor Medische Zorg en Sport succesvol met de fabrikant over prijsverlaging heeft onderhandeld.