GVS-advies nintedanib (Ofev®) uitbreiding bijlage 2-voorwaarden

Het Zorginstituut heeft getoetst of nintedanib (Ofev®) voor de behandeling van volwassenen met progressief fibroserende interstitiële longziekten (PF-ILD), anders dan idiopathische pulmonale longfibrose, opgenomen kan worden in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Nintedanib is een medicijn voor thuisgebruik dat op recept verkrijgbaar is bij de apotheek. We noemen dat een extramuraal geneesmiddel. Zo’n geneesmiddel komt alleen voor vergoeding in aanmerking zodra het is opgenomen in het GVS. Nintedanib is al opgenomen in het GVS voor de behandeling van patiënten met idiopathische pulmonale fibrose (IPF). Het Zorginstituut adviseert de minister voor Medische Zorg nu het middel ook te vergoeden voor de behandeling van patiënten met PF-ILD.

Huidige situatie

Nintedanib (Ofev®) is sinds 2015 geregistreerd voor de behandeling van IPF en sinds 2020 voor systemisch sclerotisch gerelateerde (Ssc)-ILD en PF-ILD. De progressieve vorm van Ssc-ILD valt ook onder PF-ILD. Voor de niet-progressieve vorm van SSc-ILD wordt geen vergoeding aangevraagd door de fabrikant. Ofev® wordt op dit moment alleen vergoed vanuit de basisverzekering voor de behandeling van IPF. De bijlage 2-voorwaarde luidt: 'uitsluitend voor de behandeling van idiopathische pulmonale fibrose (IPF) bij volwassenen'.

Uitbreiding bijlage 2-voorwaarden

Ofev® is een zachte capsule die nintedanib (als esilaat) bevat en die beschikbaar is in 2 sterktes: 100 en 150 mg. De vergoeding wordt in dit geval gevraagd voor de behandeling van volwassenen met progressief fibroserende interstitiële longziektes (PF-ILDs), anders dan idiopathische pulmonale longfibrose (IPF). PF-ILDs zijn longziektes waarbij de ruimte tussen de longblaasjes is aangetast. Door fibrose van de longen ontstaan er ademhalingsproblemen.

Advies van het Zorginstituut

Zorginstituut Nederland is tot de eindconclusie gekomen dat de behandeling van volwassenen met progressief fibroserende interstitiële longziekten (PF-ILD, inclusief de progressieve vorm van Ssc-ILD), anders dan idiopathische pulmonale fibrose (IPF) met nintedanib een meerwaarde heeft ten opzichte van placebo. 

Het Zorginstituut adviseert de minister voor Medische Zorg daarom de bijlage 2 voorwaarden van nintedanib te wijzigen door vergoeding voor de behandeling van volwassenen met PF-ILDs toe te voegen.

Nieuwe bijlage 2-voorwaarden

De vergoeding van nintedanib (Ofev®) geldt uitsluitend voor de behandeling van progressief fibroserende interstitiële longziekten (PF-ILD, inclusief de progressieve vorm van Ssc-ILD) en idiopathische pulmonale fibrose (IPF) bij volwassenen.