€ 8,1 miljoen subsidie voor veelbelovende zorg ziekenhuizen

Het Deventer ziekenhuis, Radboudumc en Medisch Spectrum Twente ontvangen samen € 8,1 miljoen subsidie van Zorginstituut Nederland en ZonMw. Het geld is voor onderzoek naar nieuwe behandelingen bij voedselallergie, hersenbloeding en chronische buikklachten. Na afloop van de onderzoeken neemt het Zorginstituut op basis van het wetenschappelijk bewijs direct een beslissing of de behandeling werkt. Als dat zo is, wordt de behandeling vergoed uit het basispakket van zorgverzekering.

Subsidieontvangers

De volgende onderzoeken krijgen subsidie:

  • € 1,7 miljoen voor onderzoek naar orale immunotherapie bij kinderen ter genezing van een voedselallergie (ORKA).
  • € 5,1 miljoen voor onderzoek naar het effect van een nieuwe chirurgische behandeling van een hersenbloeding (DIST-ABC).
  • € 1,3 miljoen voor verder onderzoek naar het effect van het doorknippen van het middenrifbandje bij chronische buikklachten (CaRoSO).
Illustratie van verschillende zorgverleners rond een patiënt in een ziekenhuisbed.
Beeld: ©Things to Make and Do / Zorginstituut Magazine

Veelbelovende nieuwe behandeling

De 3 medische onderzoeken ontvangen subsidie in het kader van de subsidieregeling Veelbelovende zorg. Het Zorginstituut voert de regeling uit en werkt hiervoor intensief samen met ZonMw, dat gezondheidsonderzoek financiert en het gebruik van de ontwikkelde kennis stimuleert. Het doel van de subsidieregeling is te zorgen dat patiënten sneller toegang kunnen krijgen tot potentieel veelbelovende zorg door vergoeding uit het basispakket van de zorgverzekering.