Jaarverslag 2022 Zorginstituut Nederland

In dit jaarverslag vat Zorginstituut Nederland het jaar 2022 samen. Hierin vertellen we over onze bijdrage aan goede verzekerde zorg voor alle Nederlanders. Dit doen we in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). 

Zorginstituut begint het gesprek over #dezorgvanmorgen

Met een korte, opvallende film lanceerde Zorginstituut Nederland in het voorjaar van 2022 de bewustwordingscampagne #dezorgvanmorgen. Iedereen met hart voor de zorg werd via sociale media uitgenodigd mee te denken over de toekomst van de zorg en over noodzakelijke keuzes om zorg goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Verschillende patiënten, huisartsen, verpleegkundigen, medisch specialisten en ook andere hulpverleners buiten de zorg, werkten mee om het gesprek actief op gang te brengen. Met eigen video-testimonials deelden zij hun ervaringen en vertelden over hun keuze voor passende zorg.

De campagne is erin geslaagd het maatschappelijk gesprek over de toekomst van de zorg breed op gang te brengen. Meer dan 20.000 Nederlanders hebben in de campagneperiode actief meegedacht door hun mening en ideeën te delen over hoe we de zorg nu en in de toekomst goed en toegankelijk houden. In totaal zijn ongeveer 10 miljoen Nederlanders de bewustwordingscampagne tegengekomen via media en sociale media.

Passende zorg is de nieuwe norm

De uitweg uit de dreigende zorgcrisis heet passende zorg. Met passende zorg gaat niet meer alle aandacht en geld uit naar ziekte en behandeling, maar worden de organisatie, financiering en het aanbod van zorg meer gericht op preventie, gezondheid en kwaliteit van leven. Van 'voor elke kwaal een behandeling', naar het aanpakken van maatschappelijke oorzaken van ziekte, zoals schuldenproblematiek of onveiligheid. In het Integraal Zorgakkoord (IZA) uit september 2022 wordt passende zorg de norm genoemd voor alle zorg. Dit is in lijn met het advies 'Samenwerken aan Passende zorg: de toekomst is nú' dat het Zorginstituut en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) eind 2020 uitbrachten.

Maatschappelijk draagvlak voor passende zorg

Het eerste halfjaar van 2022 richtten we ons vooral op het creëren van draagvlak voor passende zorg. En het jaar begon meteen goed: het nieuwe kabinet legde half januari in het coalitieakkoord vast dat passende zorg voortaan de norm is. Steeds vaker benaderen partijen ons om mee te denken over hun taken, zoals afgesproken in de Zorgakkoorden. Samen zoeken we naar een nieuwe invulling, en daar gaan we in 2023 volop mee door.

Deze afbeelding brengt de belangrijkste punten uit het Jaarverslag 2022 van Zorginstituut Nederland in beeld.

Beeld: Zorginstituut Nederland

Belangrijke resultaten en ontwikkelingen

In 2022 heeft het Zorginstituut hard gewerkt aan het pakket van goede verzekerde zorg. Zo maakten we bijvoorbeeld de zorg bij valpreventie bij ouderen duidelijker en adviseerden we om het coronavirusmedicijn Paxlovid voor medische risicogroepen te vergoeden. Met onze subsidieregelingen stimuleerden we onder andere veelbelovende zorg en samen beslissen. Ook startten we met activiteiten in het kader van passende zorg. Denk aan de campagne #dezorgvanmorgen en de publicatie van het Kader Passende zorg.

We lichten hieronder een aantal voorbeelden uit die in 2022 beeldbepalend waren voor ons werk.