Zorginstituut Magazine december 2021

Het Zorginstituut Magazine is het gratis kwartaalblad van Zorginstituut Nederland. Het bevat nieuws en achtergrondartikelen over het Zorginstituut en de zorg in Nederland.

De afbeelding toont het omslag van het Zorginstituut Magazine van december 2021. Op de cover staat een portretfoto van Damiaan Denys: een witte man met grijs haar, een zwart t-shirt en een bril, tegen een donkerrode achtergrond. Op de cover staan de teksten: 'Psychiater Damiaan Denys: "Medicalisering van mild psychisch lijden zet ggz onder druk”', 'Hoe houden we de zorg gezond?' en 'Pijn wegschieten in virtual reality'
Beeld: ©Zorginstituut Nederland

Passende zorg

De coronacrisis legde de problemen in de zorg genadeloos bloot. Vóór COVID besteedden we al alle mensen en middelen aan gepaste én niet-gepaste zorg. Nu COVID daarbij is gekomen, stevenen we af op een zorginfarct. Zeker in het licht van COVID is het nóg belangrijker om ons te focussen op passende zorg. Neem alleen al de inhaalzorg: op dit moment zijn er rond de 360.000 achterstallige medische ingrepen. Trekken we daar de niet- gepaste ingrepen van af, dan houden we 190.000 ingrepen over. Nog steeds een zeer verontrustend aantal, maar het verschil zet je op z’n minst aan het denken. De urgentie van passende zorg is duidelijk. We zijn er klaar voor.

In dit Zorginstituut Magazine leest u onder meer hoe we de beweging naar Passende zorg kunnen maken, hoe we digitale zorg veilig en effectief kunnen inzetten voor burger en professional en hoe een nieuwe indicatortool partijen helpt bij het (door)ontwikkelen van kwaliteitsinformatie. Ook lichten we 2 projecten uit die met subsidie uit de regeling ‘Transparantie over de kwaliteit van zorg’ aan een traject begonnen om uitkomstinformatie te gebruiken voor Samen beslissen. En we hebben het over hoe Virtual Reality kan helpen bij pijnbestrijding en revalidatie, bijvoorbeeld na een coronabesmetting.

In dit nummer:

Abonneren

Zorginstituut Magazine thuis of op het werk ontvangen? Vraag een gratis abonnement aan.