Verzekerde zorg - Hulpmiddelen bij incontinentie en stoma's
Mensen die problemen hebben met het ophouden van urine of ontlasting kunnen in aanmerking komen voor hulpmiddelen. Door deze hulpmiddelen kunnen zij zonder zorgen de dag en nacht doorkomen. Op deze pagina leest u wat verzekerde zorg is bij deze hulpmiddelen.
Hulpmiddelen bij incontinentie en stoma’s zijn voor mensen die problemen hebben met het ophouden van urine of ontlasting
Hebt u door een ziekte of een medische behandeling problemen met het ophouden van urine (plas) of ontlasting (poep)? Of kunt u uw urine of ontlasting niet op een normale wijze kwijt? Dan kunt u in aanmerking komen voor verschillende hulpmiddelen. Wat deze hulpmiddelen zijn en hoe ze vergoed worden, leest u in de alinea ‘Hulpmiddelen bij incontinentie en stoma’s worden onder voorwaarden vergoed.
Hulpmiddelen bij incontinentie en stoma’s worden onder voorwaarden vergoed
Hulpmiddelen bij incontinentie en stoma’s worden onder voorwaarden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dit basispakket is hetzelfde voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Maar wie de zorg levert en waar de zorg geleverd wordt kan elke zorgverzekeraar zelf bepalen. Controleer voor vergoeding altijd de voorwaarden van uw polis van uw eigen zorgverzekeraar.
Wat vergoed wordt en wat de voorwaarden zijn, verschilt per hulpmiddel. Als u op de link klikt, ziet u per hulpmiddel wat vergoed wordt uit het basispakket.
Een katheter is een soepele, holle slang waar urine doorheen loopt. Deze wordt gebruikt om urine uit de blaas af te voeren en op te vangen.
Spullen die bij de katheter horen (toebehoren), zijn:
glijvloeistof
blaasvloeistof
apparaat dat urine of ontlasting opvangt (receptaculum)
urine-opvangzakken
hulpstukken voor bevestiging van de zakken aan het bed of been.
Ook een plascondoom (condoomkatheter) valt onder de katheter.
Een katheter en toebehoren, worden onder voorwaarden vergoed
Een katheter wordt vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Ook de toebehoren worden vergoed. Dat zijn de voorwerpen die bij de katheter horen.
Ook plascondooms (condoomkatheter) kunnen worden vergoed uit het basispakket.
Incontinentie- absorptiemateriaal is materiaal dat urine en ontlasting opvangt en vasthoudt. Hieronder vallen:
wegwerpluiers en luierbroeken voor incontinentie
wasbare inlegluiers en luierbroeken voor incontinentie
voorwerpen die ervoor zorgen dat u urine en de ontlasting ophoudt (anaaltampons en anaalpluggen)
inlegverbanden die vastgemaakt worden met netbroekjes of in goed passend ondergoed of in absorberende incontinentiebroeken/-pants worden gedragen.
Incontinentie-absorptiemateriaal wordt onder voorwaarden vergoed
Voor mensen vanaf 5 jaar geldt dat wegwerp-inlegluiers, wasbare inlegluiers of luierbroeken vergoed worden als aan 1 van deze voorwaarden wordt voldaan:
U hebt door een ziekte voor een langere tijd problemen met het ophouden van uw urine of ontlasting.
U volgt een bekkentherapie om uw urine of ontlasting op te houden. Dit kunnen bijvoorbeeld oefeningen zijn om uw bekkenbodemspieren te versterken. Of trainingen voor uw blaas. U krijgt deze inlegluiers en luierbroeken vergoed zolang deze therapie duurt.
U hebt deze klachten al lang en de oefeningen van uw bekkenbodemspieren of blaastrainingen helpen niet.
U hebt deze klachten al lang en duidelijk is dat deze klachten niet vanzelf genezen.
U krijgt de wegwerp-inlegluiers, wasbare inlegluiers en luierbroeken niet vergoed als u tijdelijk moeite hebt met het ophouden van uw urine of ontlasting. Bijvoorbeeld:
alleen ’s nachts
een korte periode.
Dit kan bijvoorbeeld voorkomen na een zwangerschap of operatie.
Geen maximumvergoeding
Er zit geen maximum aan het incontinentie-absorptiemateriaal wat u vergoed krijgt.
Voor kinderen vanaf 3 jaar gelden er andere voorwaarden
Hebt u een kind dat jonger is dan 3 jaar, en heeft het kind problemen met het ophouden van urine of ontlasting? Dat is heel normaal voor die leeftijd. Uw kind is dan nog niet zindelijk. Het incontinentiemateriaal (luiers) krijgt u niet vergoed.
Hebt u een kind van 3 of 4 jaar, heeft dit kind problemen met het ophouden van urine of ontlasting en is deze incontinentie niet natuurlijk? Dit heet ook wel niet-fysiologische incontinentie. Dan krijgt u wegwerp-inlegluiers, wasbare inlegluiers of luierbroeken alleen vergoed als dit komt door een ziekte en uw kind hierdoor waarschijnlijk niet zindelijk wordt.
Hebt u een kind van 5 jaar of ouder en heeft het kind problemen met het ophouden van urine of ontlasting? Dan kan u wegwerp-inlegluiers, wasbare inlegluiers of luierbroeken vergoed krijgen als dit komt door een ziekte en uw kind hierdoor voor langere tijd incontinent is.
Spoelapparatuur helpt u om de darmen met (lauw) water te spoelen. Dit hulpmiddel kunt u gebruiken als u ernstige problemen hebt met uw ontlasting. Deze problemen komen doordat de darm, de anus of de zenuwen aan de darm of anus niet goed werken (anatomische of functionele afwijkingen). Dit kan aangeboren zijn.
Spoelapparatuur wordt onder voorwaarden vergoed
Spoelapparatuur wordt onder voorwaarden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Ook de voorwerpen die bij de spoelapparatuur horen, worden onder voorwaarden vergoed.
Spoelapparatuur wordt niet vergoed zonder anatomische of functionele afwijking
Hebt u problemen met het ophouden van urine of ontlasting, maar is er geen sprake van anatomische of functionele afwijkingen? Dan krijgt u de spoelapparatuur niet vergoed.
Door een ziekte, ontsteking of aangeboren afwijking kan het voorkomen dat uw urine of ontlasting uw lichaam niet op een natuurlijke manier kan verlaten. U kunt dan een stoma krijgen. Bij een stoma zijn er verschillende hulpmiddelen die u kunt gebruiken.
Opvangzakjes en kleefplaten. Dat zijn hulpmiddelen om op een stoma te bevestigen. Ze vangen de urine en ontlasting op.
Voorwerpen die bij deze opvangzakjes en kleefplaten horen. Vaak zijn dat spullen om deze opvangzakjes of kleefplaten vast te maken:
gordels om de stomazakjes te bevestigen
opvulmaterialen
reinigingsgaasjes
wegwerpzakjes
spoelapparatuur met toebehoren
stomapluggen
stomapleisters
indikmiddelen.
Huidbeschermende middelen, zoals een beschermfilm, -poeder of -pasta, crèmes en tissues. En afdekpleisters en katheters bestemd voor een blijvende stoma.
Breukbanden. Een breukband is een band die voorkomt dat er een littekenbreuk rondom een stoma ontstaat (parastomale hernia).
Stomahulpmiddelen worden onder voorwaarden vergoed
Stomahulpmiddelen worden onder voorwaarden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering.
Maximaal aantal opvangzakjes en kleefplaten vergoed
Bij de verschillende hulpmiddelen die bij de opvangzakjes en kleefplaten horen, wordt per jaar maar een aantal voorwerpen vergoed. Informeer bij uw zorgverzekeraar hoeveel hulpmiddelen er worden vergoed.
Breukband bij parastomale hernia onder voorwaarden vergoed
Als u een parastomale hernia hebt, wordt de breukband onder voorwaarden vergoed. Als u de breukband tijdelijk gebruikt, kan deze onder de geneeskundige zorg vallen. Deze zorg is onderdeel van de kosten van de zorg in het ziekenhuis. De zorgverzekeraar vergoedt de kosten dan rechtstreeks aan het ziekenhuis.
Beschermende onderleggers zijn onderleggers die u op uw matras of de zitvlak van uw (rol)stoel legt. Deze onderleggers beschermen het matras of (rol)stoel tegen urine en ontlasting.
Beschermende onderleggers worden meestal niet vergoed
Als u incontinentie- en stomamaterialen aan uw lichaam draagt, zijn beschermende onderleggers meestal niet nodig. Daarom worden beschermende onderleggers meestal niet vergoed. Maar in individuele gevallen kan de zorgverzekeraar hierop een uitzondering maken.
Beschermende onderleggers worden alleen vergoed bij hygiënische problemen
De uitzondering is dat er zonder beschermende onderleggers grote hygiënische problemen ontstaan waardoor uw gezondheid achteruit kan gaan. Kunnen deze problemen alleen opgelost worden door de beschermende onderleggers, dan kunnen ze vergoed worden uit het basispakket.
Gebruikt u een beschermende onderlegger zonder dat er grote hygiënische problemen zijn. Maar bijvoorbeeld omdat u bang bent dat u uw urine of ontlasting niet kunt ophouden. Dan worden de beschermende onderleggers niet vergoed.
Voorschrift nodig van arts
Uw behandelend arts bepaalt of u in aanmerking komt voor hulpmiddelen bij incontinentie en stoma's. Dit kan de huisarts zijn, maar ook een gespecialiseerd stoma- of continentieverpleegkundige. Deze arts schrijft het hulpmiddel voor.
Misschien toestemming nodig van zorgverzekeraar
Wilt u dat uw zorgverzekeraar het hulpmiddel vergoed? Dan hebt u naast een voorschrift misschien toestemming nodig van uw zorgverzekeraar. Bekijk daarom eerst de polis van uw zorgverzekering voordat u dit hulpmiddel koopt. Of informeer bij uw zorgverzekeraar. Als u toestemming nodig hebt, kan de leverancier van het hulpmiddel dit voor u regelen.
Algemene informatie over hulpmiddelen
Een hulpmiddel bij incontinentie en stoma’s is een van de hulpmiddelen die vergoed kunnen worden uit het basispakket. Voor al deze hulpmiddelen gelden een aantal regels. Bijvoorbeeld waar een hulpmiddel aan moet voldoen. Op de pagina hulpmiddelen algemeen leest u wanneer u recht hebt op een hulpmiddel. En waarom u eerst de polis van uw zorgverzekering goed moet bekijken.
Sommige hulpmiddelen bij incontinentie en stoma’s worden niet vergoed
U krijgt sommige hulpmiddelen niet vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Maar misschien vallen deze hulpmiddelen wel onder uw aanvullende verzekering. Dit kunt u navragen bij uw zorgverzekeraar.
Deze hulpmiddelen worden niet vergoed uit het basispakket:
schoonmaakmiddelen en geurmiddelen
huidbeschermende middelen (deze worden alleen voor stomapatiënten vergoed)
plaswekkers voor de behandeling van nachtelijk bedplassen (enuresis nocturna)
kleding, met uitzondering van netbroekjes
een incontinentiematras.
Voor hulpmiddelen bij incontinentie en stoma’s betaalt u een verplicht eigen risico
De kosten voor hulpmiddelen bij incontinentie en stoma’s vallen onder het verplichte eigen risico.
Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verplicht om een zorgverzekering te hebben. Zorginstituut Nederland is een overheidsorganisatie. Onze belangrijkste taak is zorgen dat het basispakket van de zorgverzekering alleen behandelingen vergoedt, waarvan vaststaat dat deze écht werken en passen bij wat de patiënt nodig heeft. Wij leggen uit welke zorg deel uitmaakt van het basispakket van de zorgverzekering. En we adviseren de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over welke zorg wel of niet thuishoort in het basispakket. De minister neemt het uiteindelijke besluit of zorg wel of niet in het basispakket komt.
Vraag aan uw zorgverzekeraar wat u vergoed krijgt
In de polis van uw zorgverzekering staat wat uw verzekering precies vergoedt en onder welke voorwaarden. De basis hiervoor is de wet- en regelgeving. Wilt u precies weten welke zorg u in uw situatie vergoed krijgt? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar. Het is in eerste instantie namelijk aan de zorgverzekeraar om te beslissen:
of de zorg die u vergoed wil krijgen onder de zorgpolis valt
of aan de eventuele overige voorwaarden van de zorgpolis is voldaan.
Een deel van de tekst op de website bevat een uitleg van de wet- en regelgeving in eenvoudige taal. Het Zorginstituut vindt het namelijk belangrijk om in begrijpelijke taal op zijn website te communiceren. Hoewel de tekst op de website met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is opgesteld, kan het Zorginstituut niet garanderen dat de informatie op de website altijd correct en/of volledig is. Aan de tekst op de website kunnen daarom geen rechten worden ontleend. Het Zorginstituut aanvaardt ook geen aansprakelijkheid voor schade door onjuiste of onvolledige informatie op deze website. Ziet u fouten in de tekst of zijn er dingen onduidelijk, geef dat dan aan ons door via ons contactformulier.