Alarmeringsapparatuur (Personenalarmering) (Zvw)

Verzekerde zorg - Personenalarmering (Alarmeringssysteem) 

Mensen die zelfstandig wonen en door een lichamelijke beperking of ziekte een verhoogd risico lopen in een noodsituatie terecht te komen, kunnen personenalarmering gebruiken om iemand te alarmeren. Zo kunnen ze snel geholpen worden. Het gaat dan vooral om mensen die zich goed kunnen redden, maar wel ernstige klachten hebben. Op deze pagina leest u wat verzekerde zorg is bij personenalarmering.

Personenalarmering is voor mensen die een hoog risico lopen om in een noodsituatie te belanden

Personenalarmering maakt zelfstandig wonen mogelijk en is bedoeld voor mensen die: 

  • sociaal redzaam zijn, wat betekent dat ze zich goed kunnen redden in het leven en in de samenleving  
  • ADL-redzaam zijn, wat betekent dat ze zichzelf kunnen aankleden, uitkleden, wassen en andere dagelijkse dingen kunnen doen
  • een lichamelijke beperking hebben en door ziekte of gebrek een verhoogd risico lopen in een noodsituatie terecht te komen.

De personenalarmering bestaat uit een draagbaar zendertje met een alarmknop. Door dit alarmsysteem kunt u snel hulp inschakelen als er iets ernstigs gebeurt en u niet zelf kunt bellen. Voor deze hulp hoeft u alleen maar een alarmknop in te drukken. Er wordt dan automatisch contact gelegd met de meldkamer waarop de personenalarmering is aangesloten. 

Als er contact gelegd wordt met de meldkamer waarop de personenalarmering is aangesloten, schat deze in of: 

  • u professionele zorg nodig hebt
  • de kans groot is dat u deze zorg nodig hebt. 

Als de meldkamer beoordeelt dat u geen professionele zorg nodig hebt, neemt ze contact op met familie, buren of uw mantelzorger. 

Voorschrift van behandelend arts

Uw behandelend arts bepaalt of u in aanmerking komt voor de personenalarmering. Als u een medische indicatie heeft, schrijft de behandelend arts het hulpmiddel voor. 

Misschien toestemming nodig van zorgverzekeraar

Wilt u dat uw zorgverzekeraar het hulpmiddel vergoed? Dan hebt u naast een voorschrift misschien toestemming nodig van uw zorgverzekeraar. Bekijk daarom eerst de polis van uw zorgverzekering voordat u dit hulpmiddel koopt. Of informeer bij uw zorgverzekeraar. Als u toestemming nodig hebt, kan de leverancier van het hulpmiddel dit voor u regelen.

Personenalarmering wordt onder voorwaarden vergoed 

Personenalarmering wordt onder voorwaarden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dit basispakket is hetzelfde voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Maar wat u precies vergoed krijgt hangt af van de polis van uw zorgverzekeraar. 

Personenalarmering wordt vergoed uit het basispakket van uw zorgverzekering als er sprake is van een medische indicatie. Hiervoor moet aan deze 3 voorwaarden worden voldaan: 

  • voor u bestaat een duidelijke noodzaak om in geval van nood onmiddellijk medische of technische hulp van buitenaf in te roepen
  • u moet bovendien gedurende langere tijd voor uzelf zorgen
  • u bent niet in staat in een noodsituatie de telefoon zelfstandig te gebruiken.

Of er sprake is van een medische indicatie bepaalt de zorgverzekeraar. 

Professionele zorg wordt onder voorwaarden vergoed

Als de meldkamer beoordeelt dat u professionele zorg nodig hebt, dan wordt deze zorg onder voorwaarden vergoed worden uit het basispakket van uw zorgverzekering. Hulp van familie, buren of mantelzorger wordt meestal niet vergoed. 

Of de zorg vergoed wordt, heeft niets te maken met hoe de personenalarmering betaald is. Het maakt voor de vergoeding van de zorg dus niet uit of de alarmeringsapparatuur vergoed wordt of dat u de apparatuur zelf betaalt. 

Sleutelkluis wordt onder voorwaarden vergoed

in sommige gevallen kan een sleutelkluis nodig zijn waarmee hulpdiensten toegang kunnen krijgen tot de woning. Als een sleutelkluis nodig is, wordt deze onder voorwaarden vergoed uit het basispakket van uw zorgverzekering. Of dit nodig is, beoordeelt uw zorgverzekeraar.

Algemene informatie over hulpmiddelen

Personenalarmering is een van de hulpmiddelen die vergoed kunnen worden uit het basispakket. Voor al deze hulpmiddelen gelden een aantal regels. Bijvoorbeeld waar een hulpmiddel aan moet voldoen. Op de pagina hulpmiddelen algemeen leest u wanneer u recht hebt op een hulpmiddel. En waarom u eerst de polis van uw zorgverzekering goed moet bekijken. 

Lees meer informatie op de pagina Hulpmiddelen algemeen.

Vergoeding uit Wlz of Wmo

Personenalarmering kan ook worden vergoed uit de Wet langdurige zorg (Wlz) of Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

  • Personenalarmering wordt vergoed uit de Wlz als u een indicatie hebt en de zorgaanbieder de personenalarmering nodig vindt. Dit is het geval als het valt onder ‘toezicht en interventie’. Lees meer over toezicht en interventie op de pagina ‘Begeleiding Wlz’.   
  • Als u zich door uw (hoge) leeftijd onveilig voelt, dan kunt u ook de personenalarmering kopen. Dit alarm wordt dan niet vergoed uit het basispakket. Maar misschien valt het wel onder de Wmo. Vraag hiernaar bij uw gemeente.

Enkele kosten worden niet vergoed

U krijgt niet alle kosten van de personenalarmering vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Deze kosten krijgt u niet vergoed: 

Abonnementskosten worden niet vergoed

Abonnementskosten worden gezien als kosten voor normaal gebruik. Deze kosten moet u zelf betalen. 

Noodhulp door familie, buren of mantelverzorger wordt meestal niet vergoed

Als u een noodsignaal verstuurt, en uw familie, buren of een mantelverzorger komen u helpen, dan wordt deze hulp meestal niet vergoed. 

Alarm om wiegendood te voorkomen wordt niet vergoed

Gebruikt u bewakingsapparatuur om wiegendood te voorkomen? Dan worden de kosten niet vergoed vanuit het basispakket van uw zorgverzekering. 

Voor personenalarmering betaalt u een verplicht eigen risico

De kosten voor personenalarmering vallen onder het verplichte eigen risico.

Lees meer uitleg over het eigen risico. 

Voor personenalarmering betaalt u geen eigen bijdrage

U betaalt geen eigen bijdrage voor personenalarmering.

Lees meer uitleg over de eigen bijdrage. 

Wilt u meer informatie of hebt u nog vragen? 

Meer weten? Op verschillende sites kunt u meer lezen over dit onderwerp.

Wet- en regelgeving

In de wet- en regelgeving wordt personenalarmering benoemd in de volgende artikelen:

Over Zorginstituut Nederland

Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verplicht om een zorgverzekering te hebben. Zorginstituut Nederland is een overheidsorganisatie. Onze belangrijkste taak is zorgen dat het basispakket van de zorgverzekering alleen behandelingen vergoedt, waarvan vaststaat dat deze écht werken en passen bij wat de patiënt nodig heeft. Wij leggen uit welke zorg deel uitmaakt van het basispakket van de zorgverzekering. En we adviseren de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over welke zorg wel of niet thuishoort in het basispakket. De minister neemt het uiteindelijke besluit of zorg wel of niet in het basispakket komt. 

Vraag aan uw zorgverzekeraar wat u vergoed krijgt

In de polis van uw zorgverzekering staat wat uw verzekering precies vergoedt en onder welke voorwaarden. De basis hiervoor is de wet- en regelgeving. Wilt u precies weten welke zorg u in uw situatie vergoed krijgt? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar. Het is in eerste instantie namelijk aan de zorgverzekeraar om te beslissen:

  • Of de zorg die u vergoed wil krijgen onder de zorgpolis valt.
  • Of aan de eventuele overige voorwaarden van de zorgpolis is voldaan. 

Lees meer uitleg over hoe de Zorgverzekeringswet werkt.