Eindrapport digitale ZorgZandBak 2020-2022

Met de ZorgZandbak is in beeld gebracht hoe wet- en regelgeving, bestaand beleid en overheidsinstrumentarium nog beter kunnen helpen om knelpunten weg te nemen die grootschaliger inzet van digitale zorg tegenhouden. In dit eindrapport maakt Zorginstituut Nederland de balans op van de digitale ZorgZandBak als onderdeel van het programma ‘Digitale Zorg’. Deze projecten hebben als doel om het gebruik van digitale zorg grootschaliger in te zetten als bijdrage aan de beweging naar passende zorg. Uit ons onderzoek blijkt dat dit doel nog maar met mate wordt gehaald. We beschrijven de redenen daarvoor en constateren dat bijpassend samenspel van álle betrokken partijen nodig is om digitale zorginnovaties verder aan te jagen. Met het oog op voortzetting hebben we een aantal meegevers.

Aanleiding voor onderzoek en bevorderen zorginnovaties

De ZorgZandBak is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Zorginstituut Nederland, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). In opdracht van VWS is  het Zorginstituut Nederland in 2020 als aanjager aan de slag gegaan. Het doel was om proactief bij te dragen aan het normaliseren van digitale zorg, dwars door de verschillende zorgsectoren heen. En om het veld te versterken bij het organiseerbaar maken van digitale zorg als integraal onderdeel van goede zorg. Niet alleen in het kader van de noodzakelijke coronamaatregelen, maar ook als toekomstbestendig antwoord op de grote kwesties in de zorg.

Resultaten en aanbevelingen ZorgZandBak

De uitkomsten van de ZorgZandBak als lerend ecosysteem van burgers, innovators en systeempartijen moeten bijdragen aan blijvende vernieuwing van de zorg en zijn een oproep om de Zorgzandbakaanpak regulier in te bedden. We doen de volgende aanbevelingen:

  • Passende zorg is hybride zorg. Het gaat om vernieuwing van de zorg naar passende zorg, dankzij alle digitale innovaties en de bewuste keuze voor wanneer fysieke en wanneer digitale zorg nodig is.
  • Het is nodig om bestaande kaders te vernieuwen. Er is geen verdienmodel voor structurele zorgvernieuwing. Stelselhouder en zorgautoriteiten moeten kaders maken mét in plaats van vóór innovators.
  • Doe! Richt regulier een lerend ecosysteem in met systeem, zorgvernieuwers en burgers. Agendeer knelpunten én oplossingen vanuit de actuele praktijk direct aan doe-tafels, waar ook burgers een gelijkwaardige stem hebben als uitvoerders van passende zorg: voorzorg, zelfzorg, mantelzorg.

Voor informatie

Vragen over de digitale ZorgZandBak kunt u per e-mail sturen naar: info@zinl.nl.