Zinnige Zorg - Rapport praktijkuitvoering van onderdelen in zorgtraject RA

In opdracht van Zorginstituut Nederland hebben de St. Maartenskliniek en IQ Healthcare de praktijkuitvoering in kaart gebracht van onderdelen in het zorgtraject van mensen met reumatoïde artritis (RA). Het onderzoek maakt deel uit van de verdiepingsfase ‘Reumatoïde artritis’, een onderdeel van het programma Zinnige Zorg van het Zorginstituut. In dit rapport worden de resultaten gepresenteerd. In juli 2021 verscheen ook nog een addendum.

Doel onderzoek

Het doel van het onderzoek is de praktijkuitvoering van onderdelen van het zorgtraject in kaart te brengen. De resultaten dienen als input bij verbetering van het zorgtraject RA.

Uitgangsvragen onderzoek

In het onderzoek zijn 7 thema’s onderzocht:

  1. Delay tussen start RA-symptomen en behandeling.
  2. Aanvullend diagnostisch onderzoek in de tweede lijn.
  3. Medicamenteuze therapie en shared care.
  4. Preventie op het gebied van cardiovasculair risicomanagement (CVRM).
  5. Follow-up.
  6. Zorgbehoefte niet-medicamenteuze behandelingen en communicatie.
  7. Informatieverstrekking en gedeelde besluitvorming.

Het onderzoek vond plaats in de vorm van een vragenlijstonderzoek onder patiënten met RA, een vragenlijstonderzoek onder tweedelijns-zorgverleners, en een statusonderzoek in de tweede lijn.

Resultaten onderzoek

De belangrijkste conclusies van het onderzoek zijn:

  • Vrijwel alle nieuwe RA-patiënten kregen aanvullende diagnostiek in de vorm van röntgenfoto’s van handen en voeten, en een longfoto.
  • Bij ongeveer 5% van de patiënten werden erosieve afwijkingen vastgesteld op de röntgenfoto’s van handen en voeten. Bij minder dan 1% was de bevinding doorslaggevend voor het stellen van de diagnose RA.
  • Bij ongeveer 20% van de RA-patiënten in remissie of met lage ziekteactiviteit, was sprake van afbouw van dure geneesmiddelen.
  • Bij ongeveer twee derde van de RA-patiënten vond geen berichtgeving naar de huisarts plaats met daarin het belang van een screening op een cardiovasculair risico benoemd.
  • Patiënten zijn over het algemeen tevreden met de aangeboden informatie, maar missen daarin soms wel bepaalde onderwerpen.
  • Er is een verschil in de tweede lijn tussen de behoefte van patiënten aan informatie over niet-medicamenteuze therapie en het aanbod daarvan.

Verdiepingsfase Zinnige Zorg voor mensen met RA

Samen met partijen in de zorg onderzoekt Zorginstituut Nederland waar mogelijkheden zijn voor verbeteringen in het zorgtraject voor mensen met RA. De uitkomsten van het verdiepingsonderzoek en de daaruit resulterende verbetermogelijkheden van het zorgtraject worden vastgelegd in een verbetersignalement. De volgende onderzoeken maken deel uit van dit Zinnige Zorg-traject:

  1. Praktijkuitvoering van onderdelen van het zorgtraject voor patiënten met RA - St. Maartenskliniek en IQ Healthcare.
  2. Huisartsenzorg aan patiënten met reumatoïde artritis - Nivel.
  3. Declaratiedata-onderzoek naar zorggebruik van RA-patiënten in de tweede lijn - Zorginstituut Nederland.