Dagbehandeling in de ggz

Zorginstituut Nederland onderzoekt samen met betrokken zorgpartijen hoe dagbehandeling in de ggz zo passend mogelijk kan worden ingezet. Het doel is om onduidelijkheid weg te nemen over de optimale duur en intensiteit van dagbehandeling. Meer inzicht zal leiden tot meer passende ggz-zorg voor cliënten.

Verschil in duur, frequentie en plaats dagbehandeling

Dagbehandeling is een behandelvorm waarbij er geen overnachting in een zorginstelling nodig is, maar gedurende de dag wel intensieve behandeling wordt geboden. In de ggz is nog niet veel bekend over de optimale duur en intensiteit van dagbehandeling. Er zijn grote verschillen in het zorgaanbod van zorgaanbieders bij dezelfde vorm van dagbehandeling voor dezelfde stoornis. Ook verschilt dagbehandeling in Nederland van dagbehandeling in het buitenland. Dit soort verschillen noemen we praktijkvariatie. 

Verduidelijking over optimale inzet van dagbehandeling

Betrokken partijen onder leiding van het Zorginstituut gaan samen onderzoeken hoe dagbehandeling zo effectief en passend mogelijk kan worden ingezet. Verdere verduidelijking en afbakening zijn bij dit onderwerp de eerste stap. De eerste maanden van het jaar 2024 voeren we een probleemverkenning uit naar de praktijkvariatie van dagbehandeling. We kiezen hiervoor een bepaalde psychisch stoornis uit. Met deze probleemverkenning kunnen we een onderzoeksvoorstel opstellen, samen met veldpartijen. Het onderzoek wat daaruit volgt moet leiden tot meer duidelijkheid over de optimale duur en intensiteit van dagbehandeling bij de onderzochte psychische stoornis. 

Pakketagenda

Het onderwerp dagbehandeling in de ggz staat op de pakketagenda passende zorg 2023-2025. Zorginstituut Nederland heeft samen met vertegenwoordigers van zorgprofessionals, cliënten en zorgverzekeraars een pakketagenda opgesteld. Hierop staan onderwerpen die passende zorg moeten bevorderen en niet-passende zorg moeten tegengaan. Dat is zorg die niet effectief is voor de patiënt. De verwachte winst zit vooral in betere inzet van schaars beschikbare personeel. Dat heeft een positief effect op de houdbaarheid en toegankelijkheid van de zorg. Ook de uitvoering van de pakketagenda wordt samen gedaan. Dit is afgesproken in het Integraal Zorgakkoord (IZA).

Lees meer over pakketagenda passende zorg 2023-2025.

Voor informatie

Neem voor meer informatie contact op met: 

Wouter van der Pas
E-mail: wpas@zinl.nl

of

Olga Overeem
E-mail: oovereem@zinl.nl 

Planning

Planning tot aan publicatie plan van aanpak
Stap in het proces Datum
Start project oktober 2023
Probleemanalyse eind april 2024
Plan van aanpak voor 1 oktober 2024

Betrokken partijen

  • De Nederlandse GGZ (NLggz)
  • MIND
  • Platform MEERGGZ 
  • Nader te bepalen beroepsverenigingen
  • Zorgverzekeraars Nederland (ZN)