Standpunt high-intensity focused ultrasound (HIFU) bij prostaatcarcinoom

Het Zorginstituut (voorheen CVZ) heeft in het kader van een SKGZ-geschil beoordeeld of high-intensity focused ultrasound (HIFU) bij prostaatcarcinoom effectief is. Met andere woorden of de behandeling voldoet aan de 'stand van de wetenschap en praktijk'.
Er is onvoldoende bewijs van hoog niveau in de literatuur over de effectiviteit van HIFU als behandeling voor prostaatcarcinoom. HIFU voldoet niet aan de 'stand van de wetenschap en praktijk'. Daarom wordt de behandeling niet vergoed uit het basispakket.

Update 22 februari 2018 herbeoordeling HIFU bij prostaatcarcinoom

Naar aanleiding van een SKGZ-geschil over vergoeding van de behandeling, heeft het Zorginstituut opnieuw een literatuuronderzoek gedaan naar de effectiviteit van deze ingreep. Er zijn bij dat onderzoek geen nieuwe studies naar boven gekomen. Het Zorginstituut ziet dan ook geen aanleiding om het standpunt uit 2013 te herzien. High-intensity focused ultrasound (HIFU) bij prostaatcarcinoom voldoet niet aan de 'stand van de wetenschap en praktijk' en wordt daarom niet vergoed uit het basispakket.