Zinnige Zorg - Rapport beslisregels voor antibiotica in Nederlandse ziekenhuizen

In opdracht van Zorginstituut Nederland heeft Tergooi Medisch Centrum onderzoek gedaan naar beslisregels voor antibiotica in Nederlandse ziekenhuizen. Het onderzoek maakt deel uit van het passende zorg verbetertraject ‘Onderste luchtweginfecties’. Uit dit verbetertraject blijkt dat de behandeling met antibiotica bij patiënten die zijn opgenomen met een longontsteking niet altijd wordt uitgevoerd zoals dat in de richtlijn wordt aanbevolen. Dit geeft een risico op antibioticaresistentie, hogere zorgkosten en complicaties. Het ontwikkelen en inzetten van beslisregels in elektronische voorschrijfsystemen is een van de manieren om artsen te ondersteunen bij de juiste toepassing van het geldende antibioticabeleid.

Doel onderzoek

Het doel van het onderzoek is om te inventariseren in welke mate geautomatiseerde beslisregels in Nederlandse ziekenhuizen worden gebruikt. Ook had het onderzoek als doel om een gedetailleerde beschrijving te geven van de ontwikkeling en implementatie van deze beslisregels. De zogenoemde best-practices

Resultaten onderzoek

De mate waarin ziekenhuizen beschikken over beslisregels voor antibioticagebruik variëren. Ook varieert hoe zij deze hebben ontwikkeld en geïmplementeerd. Uit de enquêtes en de interviews blijkt dat er behoefte is aan nieuwe en verbeterde beslisregels op het moment van voorschrijven. Met name ondersteuning van de juiste keuze van het antibioticum, de juiste therapieduur, het switchen van intraveneus naar oraal en het versmallen van de antibiotische therapie. 

Om het proces te versnellen van ontwikkeling en implementatie van geautomatiseerde beslisregels die goed antibioticagebruik stimuleren, zijn de volgende zaken belangrijk:

  • kennisuitwisseling tussen ziekenhuizen
  • het voeren van centrale regie vanuit het veld richting de leveranciers van elektronische patiëntendossiers (EPD's)
  • bij de leveranciers van EPD's wordt de noodzaak erkend om nieuwe beslisregels te ontwikkelen
  • er wordt een verplichte indicatieregistratie voor antibiotica ingevoerd

Implementatiefase Zinnige Zorg voor mensen met en onderste luchtweginfectie

Samen met partijen in de zorg heeft Zorginstituut Nederland onderzocht waar mogelijkheden zijn voor verbeteringen in het zorgtraject voor mensen met een onderste luchtweginfectie. De uitkomsten van het verdiepingsonderzoek en de daaruit resulterende verbetermogelijkheden van het zorgtraject zijn vastgelegd in een verbetersignalement.