Zorginstituut Magazine september 2020

Het Zorginstituut Magazine is het gratis kwartaalblad van Zorginstituut Nederland. Het bevat nieuws en achtergrondartikelen over het Zorginstituut en de zorg in Nederland.

Voorblad Zorginstituut Magazine september 2020
©Zorginstituut Nederland

Samenwerking

Ondanks dat corona nog steeds een grote invloed heeft op onze samenleving en ons zorgstelsel, staan de rest van de ontwikkelingen in de zorg niet stil. Ook het Zorginstituut zit niet stil. De coronacrisis, de digitalisering van de zorg en de komst van steeds meer dure geneesmiddelen en gentherapieën; al deze ontwikkelingen zetten de zorg en ons zorgstelsel onder druk. Een goed moment voor het Zorginstituut om te bekijken of we klaar zijn voor de toekomst. Daarvoor moeten we ook meer internationale samenwerking zoeken.
Samenwerking is ook een belangrijk onderdeel van de verpleeghuiszorg. Alle partijen binnen deze zorg werken samen om  zowel de kwaliteit van de zorg te waarborgen als de toegankelijkheid.
Als laatste is het begrijpen van zorgtaal een belangrijke voorwaarde voor een goede 'samenwerking' tussen patiënt en zorgverlener. Taal over gezondheid, ziekte en zorg verdient veel meer aandacht, zodat burgers én zorgverleners leren hoe ze medische taal moeten gebruiken en leren begrijpen.
Al deze onderwerpen, en meer, komen aan bod in deze nieuwe editie van het Zorginstituut Magazine.

In dit nummer:

  • Positionering Zorginstituut: Sjaak Wijma, voorzitter RvB Zorginstituut, vertelt hoe het Zorginstituut zich klaarstoomt voor de toekomst.
  • Rubriek de andere blik: “Eigen regie begint met het begrijpen van de taal van zorg”; Frans Meijman, tot voor kort hoofddocent huisartsengeneeskunde Amsterdam UMC over zorgjargon
  • 10 vragen aan: Ole Heil, Director Communications bij Bedrocan, het enige bedrijf in Nederland dat legaal cannabis van farmaceutische kwaliteit kweekt
  • Subsidie voor kansrijke zorg; Subsidieregeling veelbelovende zorg vergoedt onderzoeks- én zorgkosten, zodat deze zorg eerder beschikbaar is voor  patiënten
  • Zinnige zorg bij bekkenbodemklachten
  • 'KIK-V levert alle partijen in de verpleeghuiszorg een win-winsituatie op'; Tiana van Grinsven (lid RvB Zorginstituut) over het programma ‘Keteninformatie Kwaliteit Verpleeghuiszorg’ (KIK-V)
  • ... en nog veel meer

Abonneren

Zorginstituut Magazine thuis of op het werk ontvangen? Vraag een gratis abonnement aan.