Mensen met zware fysieke beperking blijven verzekerd van overige zorg

Sinds de hervorming van de langdurige zorg in 2015 wordt bepaalde zorg voor ADL-clusterbewoners met een zeer zware zorgvraag niet vergoed vanuit de AWBZ maar vanuit de Zvw en Wmo. Dit heeft in de praktijk niet tot grote problemen geleid bij het organiseren of leveren van zorg. Na onderzoek onder de deze groep concludeert Zorginstituut Nederland dat er voor hen geen aparte regeling nodig is. Het Zorginstituut doet wel aanbevelingen voor het oplossen van enkele specifieke uitvoeringsproblemen voor deze doelgroep.

Cliënten met een zeer zware zorgvraag

Het gaat om de groep van ADL-clusterbewoners, mensen met een zware fysieke beperking die dankzij hulp bij algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) wel zelfstandig kunnen blijven wonen. Zij hebben binnen een ADL-clusterwoning 24-uurs oproepbare hulp bij onder andere persoonlijke verzorging, eenvoudige verpleging, eten en drinken en verplaatsen. Zorg en ondersteuning die niet valt onder deze ADL-assistentie wordt ook ‘overige zorg’ genoemd. Denk daarbij aan persoonlijke verzorging en verpleging en begeleiding buiten de woning en huishoudelijke hulp binnen de woning. Hiervoor is de zorgverzekering en/of de Wmo.

Onderzoek

De doelgroep is geconsulteerd met behulp van diepte-interviews, een enquête en aanvullend onderzoek. De financiering van overige zorg uit de Zvw/Wmo blijkt niet tot grote problemen te leiden. Het Zorginstituut ziet wel algemene knelpunten bij gebruik van overige zorg uit de Zvw/Wmo. Er zijn twee knelpunten gevonden specifiek voor de groep ADL-clusterbewoners met een zeer zware zorgvraag.

Aanbevelingen

Zorginstituut Nederland doet aanbevelingen om de knelpunten op te lossen. Zo zullen de partijen uit de praktijk, gemeenten en wijkverpleging, met elkaar goede afspraken moeten maken over het onderscheid tussen ADL-assistentie en wijkverpleging Zvw.

ADL-clusterbewoners met een zeer zware zorgvraag vormen een relatief nieuwe doelgroep voor zorgverzekeraars, gemeenten en indicatiestellers. Deze partijen moeten hun eigen deskundigheid en kennis vergroten om de cliënten zo goed mogelijk te kunnen helpen bij het krijgen van passende zorg.

Overgangsregeling

Omdat het eerst onduidelijk was of de ‘overige zorg’ voor ADL-clusterbewoners met een zeer zware zorgvraag wel geleverd kon blijven worden uit de Zvw of Wmo stelde VWS voor een deel van deze groep een overgangsregeling in. De overgangsregeling Wlz, loopt tot eind 2019. Als blijkt dat de aanbevelingen niet voldoende zijn opgevolgd en uitvoeringsproblemen in de Zvw/Wmo tegen het einde van 2019 niet voldoende zijn opgelost, moet de staatssecretaris bezien of maatregelen nodig zijn.