Overige zorg voor cliënten met ADL-assistentie en een zeer zware zorgvraag

Het Zorginstituut concludeert dat er geen aanleiding is het huidige wettelijke systeem, waarbij de overige zorg aan ADL-clusterbewoners met een zeer zware zorgvraag vanuit de Zvw/Wmo moet worden geregeld, te wijzigen. Tijdens het onderzoek zijn wel een aantal knelpunten naar voren gebracht bij het gebruik van overige zorg uit de Zvw/Wmo. De meeste daarvan hebben een algemeen karakter en gelden voor alle cliënten met een (vergelijkbare) zorgvraag. Waar nodig/wenselijk, zullen deze stelselbreed moeten worden opgepakt. Dit vormt echter geen reden voor een andere wettelijke positionering van ADL-clusterbewoners met een zeer zware zorgvraag. Daarnaast zijn er twee knelpunten naar voren gekomen die specifiek zijn voor ADL-clusterbewoners met een zeer zware zorgvraag:

  1. de afbakening tussen ADL-assistentie en wijkverpleging Zvw is onvoldoende duidelijk voor de uitvoeringspraktijk; en
  2. er is onvoldoende bekendheid met de doelgroep ADL-clusterbewoners met een zeer zware zorgvraag in het Zvw/Wmo-domein.

Deze knelpunten vormen geen aanleiding voor een andere wettelijke positionering van de doelgroep. Het zijn knelpunten die de uitvoeringspraktijk van het Zvw/Wmo-domein betreffen en deze zullen binnen het systeem moeten worden opgelost.

Het Zorginstituut doet de volgende aanbevelingen:

  • maak afspraken over de afbakening ADL-assistentie – wijkverpleging Zvw; en
  • vergroot de kennis over de doelgroep in het Zvw/Wmo-domein.