Komst DSM-5 heeft geen grote gevolgen voor basispakket

De invoering van de DSM-5, het nieuwe handboek voor de classificatie van psychische stoornissen, zal in de behandelpraktijk geen grote gevolgen hebben voor de samenstelling van het verzekerde basispakket. Wel verwacht het Zorginstituut dat de DSM5 de praktijk beter ondersteunt dan de DSMIV. De DSM-5 is gedetailleerder en biedt meer mogelijkheden tot specificeren van de verzekerde aanspraken. Ook geeft de DSM- explicieter dan de DSM-IV aan wanneer geen sprake is van een classificatie van psychische stoornissen.

Stoornissen

Hoewel de DSM-5 een aantal nieuwe classificaties van stoornissen bevat, zal de ingebruikname ervan door de professionele sector beperkte gevolgen hebben voor inhoud en omvang van het verzekerde pakket, verwacht het Zorginstituut.

In Nederland wordt de DSM behalve als classificatiesysteem voor stoornissen ook gebruikt als systeem voor de bekostiging van de geneeskundige GGZ en bij de uitleg van de aanspraak op verzekerde GGZ-zorg binnen de Zorgverzekeringswet. De minister van VWS had het Zorginstituut gevraagd om advies uit te brengen over de impact van de DSM-5 op het verzekerde pakket.

Eerder rapport GGZ

In het rapport Geestelijke Geneeskundige Gezondheidszorg deel 2 (juli 2013) gaf het Zorginstituut van een aantal psychische problemen en stoornissen al aan dat deze niet tot de te verzekeren Geneeskundige GGZ-zorg behoren. Met de komst van de DSM-5 zullen die standpunten gewoon van kracht blijven.