Zinnige Zorg - Rapport screeningsfase Ziekten van het zenuwstelsel

Het rapport beschrijft de uitkomsten van de screeningsfase van de systematische analyse van het zorggebied 'Ziekten van Zenuwstelsel'. Het doel van de screeningsfase is om onderwerpen te vinden die kansen bieden om de zorg te verbeteren. De screeningsfase van dit project heeft uitgewezen dat er aanwijzingen zijn voor mogelijke verbetering in het zorgtraject ‘Klachten vanuit de lage rug’. Dit omvat 2 typen klachten:

  1. klachten door samendrukking van een zenuwwortel in de rug, zoals bij het lumbosacraal radiculair syndroom (LRS);
  2. overige lage rugklachten.

Zinnige Zorg

In Zinnige Zorg-projecten houdt het Zorginstituut de zorg die in het basispakket zit tegen het licht. De patiënt en de zorg die deze nodig heeft staan daarbij centraal. Samen met betrokken partijen kijken we waar gepast gebruik van zorg beter kan. Zo kunnen we kwaliteit voor patiënten verbeteren en onnodige kosten vermijden. Patiënten moeten kunnen rekenen op goede en betaalbare zorg. Nu en in de toekomst.

De volgende stap: verdiepingsfase

In de verdiepingsfase doen we gedetailleerd onderzoek en vullen we ontbrekende kennis aan met extra data-analyses, wetenschappelijke reviews, praktijkonderzoek en literatuuronderzoek. Het resultaat van de onderzoeken bespreken we met de betrokken partijen. Meer informatie over de verdiepingsfase staat op de werkagenda.