GVS-adviezen
Zorginstituut Nederland beoordeelt of een geneesmiddel in aanmerking komt voor opname in het basispakket. Een extramuraal geneesmiddel (geneesmiddel op recept van een arts verkrijgbaar bij de apotheek) wordt alleen vergoed als het is opgenomen in het GVS. De Wetenschappelijke Adviesraad (WAR) adviseert het Zorginstituut bij de beoordeling. En soms wordt ook de Adviescommissie Pakket (ACP) betrokken bij de beoordeling. Op basis van de beoordeling stuurt het Zorginstituut een advies aan de minister voor Medische Zorg. De minister besluit uiteindelijk of het geneesmiddel wel of niet vergoed wordt uit het basispakket.
GVS-adviezen waar we aan werken
Op dit moment bereiden we de volgende GVS-adviezen voor:
Hart, vaat en long
- GVS-advies elexacaftor/tezacaftor/ivacaftor (Kaftrio®) met ivacaftor monopreparaat (Kalydeco®) uitbreiding bijlage 2-voorwaarden
- GVS-advies icosapent ethyl (Vazkepa®) bij de behandeling van volwassenen met een hoog risico op hart- en vaatziekten
- GVS-advies pitolisant (Ozawade®) bij de behandeling van overmatige slaperigheid overdag (EDS) bij volwassen patiënten met obstructieve slaapapneu (OSA)
Infectieziekten en parasitaire aandoeningen
Overige onderwerpen
Stofwisseling en hormoonhuishouding
- GVS-advies bempedoïnezuur (Nilemdo®) bij volwassenen met de vetstofwisselingsziekten primaire hypercholesterolemie of gemengde dyslipidemie
- GVS-advies naltrexon in combinatie met bupropion (Mysimba®) bij de behandeling van obesitas
- GVS-advies metreleptine (Myalepta®) bij de behandeling van gegeneraliseerde lipodystrofie
- GVS-advies osilodrostat (Isturisa®) bij de behandeling van volwassenen met het endogeen syndroom van Cushing
- GVS-advies setmelanotide (Imcivree®) bij de behandeling van een zeldzame vorm van obesitas
- GVS-advies GLP1-receptoragonisten bij de behandeling van diabetes
Zenuwstelsel
Zwangerschap, geboorte en gynaecologische aandoeningen
Pakketadvies: Clusteren van combinatiepreparaten en spookclusters
Onlangs heeft de minister voor Medische Zorg Zorginstituut Nederland gevraagd om adviezen over het clusteren van bepaalde (groepen van) onderling vervangbare geneesmiddelen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Het gaat om combinatiepreparaten (geneesmiddelen met meer dan 1 werkzame stof in een vaste combinatie) en de zogenaamde spookclusters (clusters in het GVS die slechts 1 product bevatten). Meer informatie over dit advies en het conceptrapport is te vinden op de pagina 'Pakketadvies: Clusteren van combinatiepreparaten en spookclusters'.