Blockchain kan de wereld van de zorg op z’n kop zetten

Erik Gerritsen, Secretaris-Generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, heeft het eerste juridische certificaat ontvangen voor een blockchain oplossing in de zorg. Dit certificaat gisteren werd uitgereikt door advocatenkantoor Pels Rijcken, die deze blockchain juridisch heeft getoetst. De gecertificeerde blockchaintoepassing Mijn Zorg Log is in opdracht van Zorginstituut Nederland ontwikkeld door de Nederlandse blockchainspecialist Ledger Leopard. De eerste werkende en juridisch gecertificeerde blockchaintoepassing in de zorg is een feit.

De foto laat de overhandiging zien van het eerste juridische certificaat voor een blockchain oplossing in de zorg aan Erik Gerritsen

Regie over eigen zorggegevens

‘Van blockchain wordt gezegd dat het de grootste technologische innovatie is sinds de komst van internet. Vanuit het Zorginstituut wilden we weten: Is dit echt zo? Wat kan een nieuwe technologie als blockchain betekenen voor de zorg? En welke gevolgen heeft dit voor eerder gemaakte afspraken en uitgangspunten voor gegevensuitwisseling in de zorg? Met het bouwen van Mijn Zorg Log - een blockchainoplossing aan de hand van de praktijkcasus van Appie, een fictieve burger met een zorgvraag - hebben we ontdekt dat blockchain de wereld op zijn kop kan zetten. Administratieve processen zijn efficiënter in te richten en de burger krijgt echt regie over zijn eigen zorggegevens. Blockchain geeft de mogelijkheid om de burger nog meer centraal te stellen’, aldus Peter Snaterse van Zorginstituut Nederland.

Eerste juridisch getoetste blockchain

Mijn Zorg Log is baanbrekend op het gebied van privacy, want kwetsbare informatie over zorgbehoevenden in een blockchain brengen, vergt een uiterst zorgvuldig proces. Samen met advocatenkantoor Pels Rijcken hebben we tientallen juridische eisen in kaart gebracht en direct vertaald in het bouwwerk. Door een kruisbestuiving tussen recht en techniek en door goed naar elkaar te luisteren, bleef het karakter van de blockchain intact. Mijn Zorg Log voldoet aan wet- en regelgeving en is, voor zover bekend, de eerste blockchain die juridisch is getoetst.

Jeroen van Megchelen, ceo van Ledger Leopard: ‘Wij zijn ontzettend blij met het juridische certificaat voor Mijn Zorg Log. In de afgelopen 2 jaar hebben we als startup hard gewerkt aan het ontwikkelen van blockchainoplossingen die echt werken. Daarbij hebben we direct veel aandacht besteed aan het laten certificeren en erkennen van onze aanpak. Het certificaat voor de oplossing die we ontwikkelden in opdracht van het Zorginstituut is daarmee een belangrijke mijlpaal.’