Afronding gegevensaanlevering medisch-specialistische zorg 2015 door ZBC’s en ziekenhuizen

In samenwerking met de brancheorganisaties is het afgelopen jaar hard gewerkt aan de nieuwe werkwijze voor het transparant maken van kwaliteitsinformatie. Het proces van aanlevering is inmiddels zo goed als afgerond. De (nieuwe) gegevens in de openbare database op de website Zorginzicht worden naar verwachting in augustus 2015 gepubliceerd. Daarna volgt een publicatie van de informatie uit de aangeleverde gegevens op de website Kiesbeter. Daarmee kan de informatie gebruikt worden voor zorginkoop en er is keuze-informatie voor patiënten beschikbaar. Andere websites kunnen tevens gebruik maken van de beschikbare gegevens.

Herinnering aanleveren

De wettelijke termijn voor het aanleveren van kwaliteitsinformatie over het verslagjaar 2014 liep voor de instellingen in de medisch-specialistische zorg op 1 mei 2015 af. In de maand mei heeft het Zorginstituut de instellingen die nog niet alle indicatorensets hadden aangeleverd aan deze verplichting herinnerd. Als er redenen voor waren kon de instelling dit jaar beargumenteren waarom zij de indicatorset(s) niet aanleveren. Door de nieuwe wijze van aanleveren en de ervaren opstartproblemen hebben de brancheorganisaties in samenwerking met de gegevensmakelaars en het Zorginstituut er voor gezorgd dat de instellingen alsnog voor 1 juli 2015 de betreffende indicatorensets konden aanleveren.

Na afloop van de heropenstelling van de mogelijkheid tot aanlevering heeft het Zorginstituut eind juli 2015 de gegevens opnieuw ontvangen van de gegevensmakelaar. Naar aanleiding daarvan zal het Zorginstituut alle instellingen die in mei een herinnering ontvingen een reactie sturen.

Nederlandse Zorgautoriteit

De Nederlandse Zorgautoriteit handhaaft de aanleververplichting. Dat betekent dat als instellingen hun gegevens niet aan het Zorginstituut hebben aangeleverd, de NZa een last onder dwangsom of een bestuurlijke boete kan opleggen. Het Zorginstituut inventariseert hoeveel instellingen niet hebben aangeleverd. Als blijkt dat instellingen niet voldaan hebben aan hun aanleverplicht, zal het Zorginstituut zich beraden op het afgeven van een signaal aan de NZa. Voordat er een signaal aan de NZa wordt afgegeven zal contact worden opgenomen met de betreffende instelling.

Waardering

2015 is het eerste jaar dat de instellingen kwaliteitsinformatie via meetinstrumenten aan het Zorginstituut aanleveren. Het is voor alle partijen een zoeken geweest naar een zo efficiënt mogelijk aanleverproces. Het Zorginstituut wil op deze plaats daarom zijn waardering uitspreken voor de inzet van alle instellingen die inmiddels hun kwaliteitsgegevens hebben doorgeleverd.