Zorginstituut onderzoekt kwaliteit nazorg bij kanker

In Nederland is de overleving bij de meeste tumorsoorten bovengemiddeld hoog en er zijn veel initiatieven om de kwaliteit van deze zorg verder te verbeteren. Toch zijn er ook aanwijzingen dat er nog ruimte is voor verbetering. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillen in geleverde zorg tussen instellingen, die nader onderzoek vragen. Ook valt op dat gegevens over de kwaliteit van de oncologische nazorg goeddeels ontbreken. Dit staat in het rapport Systematische analyse Nieuwvormingen, dat Zorginstituut Nederland onlangs heeft uitgebracht.

Nazorg bij kanker

Het rapport vormt de basis voor nader onderzoek naar nazorg bij kanker. Nazorg omvat het geheel van de individuele patiëntenzorg na de eerste (primaire) behandeling van kanker. Het gaat dan om voorlichting, begeleiding, ingaan op klachten en symptomen, beoordelen van directe of late effecten van ziekte, behandeling van terugkomende of andere manifestaties van de ziekte en behandeling en aandacht voor sociale gevolgen.

Het Zorginstituut kiest expliciet voor de nazorg omdat daarop door steeds meer mensen een beroep wordt gedaan. Betere behandelmogelijkheden van kanker zorgen er voor dat patiënten langer leven; kanker krijgt hierdoor steeds meer een chronisch karakter.

Meest voorkomend

Binnen het onderzoek naar nazorg richt het Zorginstituut zijn analyse op de vijf meest voorkomende tumorsoorten. Huidkanker komt in de praktijk het vaakst voor, gevolgd door kanker van de borst, darm, long en prostaat. Deze vijf samen maken 64% uit van alle nieuw gestelde diagnoses voor kanker. Het onderzoek naar nazorg zal zich specifiek richten op:

  • de nacontrole van mensen behandeld voor borstkanker;
  • zorg in de laatste levensfase bij mensen met long- of darmkanker;
  • het gebruik en de toegankelijkheid van (dure) oncolytica (anti-kanker middelen);
  • de nacontrole van mensen met huidkanker;
  • het gebruik van dure geneesmiddelen bij mensen met een bepaalde vorm van prostaatcarcinoom.

Samenspraak

Het rapport is tot stand gekomen in samenspraak met alle belanghebbende partijen en de gekozen onderwerpen kunnen rekenen op een groot draagvlak. In de komende periode zal het Zorginstituut in nauw overleg met betrokken partijen verdiepend onderzoek uitvoeren naar deze onderwerpen. Doel van dit onderzoek is te komen tot concrete aanbevelingen voor verbetering van de patiëntgerichtheid, effectiviteit en doelmatigheid van deze zorg. Het perspectief van de patiënt en de zorg die deze nodig heeft vormen daarbij steeds het uitgangspunt.

Zorginstituut Nederland

Van goede zorg verzekerd: dat is het motto van Zorginstituut Nederland. Elke verzekerde moet er op kunnen rekenen dat hij of zij goede zorg ontvangt. Niet meer dan nodig en niet minder dan noodzakelijk. En dat daarvoor geen onnodige kosten worden gemaakt. We betalen er immers met zijn allen voor. Als publiek orgaan houdt het Zorginstituut de zorg die in het basispakket zit daarom regelmatig tegen het licht. Per aandoeninggebied beoordelen we of de diagnostiek en de therapeutische interventies die binnen het basispakket zorg vallen, op een patiëntgerichte, effectieve en doelmatige manier worden ingezet.