Zorginstituut zet kwaliteit Verpleeghuiszorg op Meerjarenagenda

Vertegenwoordigers van professionals, cliënten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars werken gezamenlijk aan een kwaliteitskader voor verpleeghuiszorg en een leidraad voor verantwoorde personeelssamenstelling. Omdat Zorginstituut Nederland de kwaliteit van verpleeghuiszorg wil helpen verbeteren, plaatst het Zorginstituut deze onderwerpen op de Meerjarenagenda. Daarmee benadrukt het Zorginstituut de urgentie en het belang om dit gezamenlijk aan te pakken.

Plan van aanpak

Partijen hebben de afgelopen tijd al veel gedaan voor het verbeteren van de kwaliteit van de verpleeghuiszorg. Maar de ontwikkelingen gaan snel. De verpleeghuiszorg moet langs meerdere wegen hervormd en verbeterd worden. Staatssecretaris Van Rijn presenteerde samen met de Taskforce daartoe in februari een plan van aanpak waarin eigen regie en kwaliteit van leven van de cliënt centraal staan, naast ruimte voor de professional. De partijen in de verpleeghuiszorg, verzameld in de Taskforce, hebben bijgedragen aan de totstandkoming van het plan en voeren dit gezamenlijk uit. De inbreng vanuit verschillende perspectieven in de Taskforce vergroot de kans op samenhang en echte vernieuwing.

Rol Zorginstituut

Als lid van de Taskforce helpt het Zorginstituut het plan van aanpak uit te voeren. Het heeft daarnaast een aantal concrete opdrachten. Een belangrijke taak is onder andere dat het Zorginstituut in 2015 organisaties van professionals, cliënten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars waar nodig ondersteunt bij het ontwikkelen van een kwaliteitskader Intramurale ouderenzorg. Ook wil het Zorginstituut begin 2016 een leidraad ‘verantwoorde personeelssamenstelling’ vaststellen. Deze leidraad wordt beschouwd als een van de pijlers voor goede kwaliteit en doelmatige zorg. Het Zorginstituut werkt hier al aan samen met V&VN en betrekt ook Verenso, ActiZ en BTN in dit proces.

Urgent

Het Zorginstituut onderschrijft het gevoel van urgentie in de intramurale ouderenzorg die de leden van de Taskforce uitspreken en neemt daarom verantwoordelijkheid om partijen te ondersteunen bij het verbeteren van de kwaliteit. Dit doet het Zorginstituut samen met partijen door vooral te stimuleren en te faciliteren. Pas wanneer de voortgang stagneert, komt de doorzettingsmacht aan de orde. Om dit mogelijk te maken heeft het Zorginstituut deze onderwerpen nu op de Meerjarenagenda geplaatst.

Zorginstituut Nederland stelt een expertcommissie van externe deskundigen in die partijen inhoudelijk kan bijstaan en is aangewezen om, als doorzettingsmacht nodig is, het Kwaliteitskader en/of de Leidraad op te stellen.