Eindrapport – Casestudiefase ROR DGM

Zorginstituut Nederland geeft zijn visie over databeschikbaarheid in de zorg, op basis van 4 afgesloten casestudies van het programma Regie op Registers voor Dure Geneesmiddelen (ROR DGM). Onze visie is dat data over effecten van dure geneesmiddelen in de praktijk beschikbaar moeten zijn voor zorgpartijen met een gelegitimeerde behoefte. Daarnaast heeft het Zorginstituut voorwaarden en condities opgesteld die bijdragen aan een goed zorgdatalandschap. Ook adviseren we om de activiteiten van ROR DGM te voortzetten totdat de gewenste doelen zijn bereikt.

Aanleiding voor dit rapport van ROR DGM

ROR DGM heeft samen met veldpartijen 4 casestudies uitgevoerd. Het doel van de casestudies was het ontwikkelen van een protocol om registraties geschikt te maken voor het monitoren van de (kosten)effectiviteit van dure geneesmiddelen. De casestudies hebben waardevolle informatie opgeleverd over de technische, bestuurlijke en juridische aspecten van dataverzameling en de gewenste governance en financiering. 

Visie: databeschikbaarheid voor brede aandoeningsregistratie

Het is onze visie om zorgdata uit de praktijk beschikbaar te maken voor zorgpartijen met een gelegitimeerde behoefte. Het gaat onder meer over praktijkdata over dure geneesmiddelen. Partijen kunnen op die manier sturen op passende zorg. Dat moet er als volgt uit zien:

  • Zorgdata worden met ondersteunende softwaresystemen op zo een manier vastgelegd in het reguliere zorgproces dat deze hergebruikt kunnen worden voor primaire en secundaire doelen. Hiermee worden extra administratieve lasten voorkomen. Primaire doelen zijn de zorgverlening van zorgprofessional naar patiënt. Secundaire doelen zijn onder andere wetenschappelijk onderzoek, innovatie en beleidsvorming.
  • Er is een informatieloket met kennis over een aandoening, dat de toegang tot data reguleert, zodat de privacy van mensen wordt zeker gesteld.

Hiervoor moeten bestaande programma’s en initiatieven krachten en kennis bundelen voor een betere databeschikbaarheid in de zorg. Alleen door gezamenlijke inzet op de versnelling van databeschikbaarheid in de zorg, kunnen de doelen van het Integraal Zorgakkoord (IZA) worden behaald.

Voorwaarden en condities voor zorgdatalandschap

In onze visie voldoet een goed zorgdatalandschap aan de volgende voorwaarden en condities: 

  • Informatie over geneesmiddelen is onderdeel van de behandelinformatie en wordt verzameld binnen het zorgpad van de patiënt.
  • Data over de gezondheid en behandeling van patiënten is ook beschikbaar voor primaire en secundaire doelen.
  • De inhoud van de dataset wordt gezamenlijk bepaald, waarbij in ieder geval artsen en patiëntvertegenwoordiging betrokken zijn. 
  • Dataverzamelingen zijn aandoeningsgericht onderverdeeld. 
  • Data moeten op een eenduidige manier worden vastgelegd in het elektronisch patiëntendossier (EPD). Als het gestandaardiseerd en gestructureerd is, kan data op meerdere manieren worden gebruikt. 
  • Er moet specifiek aandacht zijn voor weesgeneesmiddelen, omdat registraties voor zeldzame ziekten altijd een internationale aanpak nodig hebben. 

Advies: verleng ROR DGM-programma

De casestudiefase van ROR DGM heeft bruikbare inzichten en resultaten opgeleverd voor de toekomst van databeschikbaarheid in de zorg. Het is belangrijk dat deze opbrengsten een vervolg krijgen. Het Zorginstituut adviseert de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om het programma te verlengen. Het Zorginstituut komt tot dit advies omdat de doelen en de visie op databeschikbaarheid van ROR DGM nog niet gehaald zijn. Wij verwachten dat een verlenging van het programma ondersteuning biedt voor het behalen van de IZA-doelstellingen voor databeschikbaarheid van dure geneesmiddelen.

Over project ROR DGM

Er komen steeds meer innovatieve geneesmiddelen op de markt. Vaak is bij die nieuwe medicijnen nog veel onzeker over hoe goed ze werken en bij wie precies. Deze geneesmiddelen zijn meestal wel heel duur. Het programma Regie op Registers voor Dure Geneesmiddelen (ROR DGM) van Zorginstituut Nederland richt zich op een informatielandschap waarin praktijkeffecten van dure geneesmiddelen te volgen zijn. Zodat de zorg voor patiënten passend kan worden ingezet en de zorg voor iedereen toegankelijk blijft.