Digitale en hybride zorg

Verschillende partijen in de zorg, waaronder Zorginstituut Nederland, werken samen om digitale zorg te bevorderen. Het doel is om schaars personeel beter in te kunnen zetten, wachtlijsten te kunnen terugdringen en mensen meer passende zorg te kunnen bieden. Ook in de ggz kan meer gebruik worden gemaakt van digitale zorg.

Meer inzet van digitale zorg

Om de zorg toegankelijk, kwalitatief goed en betaalbaar te houden is meer inzet van digitale zorg nodig. Digitale zorg is bijvoorbeeld zorg op afstand door beeldbellen met de huisarts of psycholoog. Of denk aan het gebruik van online modules en apps om informatie te krijgen over psychische gezondheid en ondersteuning bij herstel. Ook een mix van digitale zorg en zorg op de locatie van de zorgaanbieder is mogelijk. Dat noemen we hybride zorg. Dan vinden bijvoorbeeld zoveel mogelijk contactmomenten online plaats en wordt er alleen een afspraak op locatie gemaakt als die niet digitaal kan. 

Digitale zorg in de ggz

Het Zorginstituut is betrokken bij de IZA thematafel ‘digitalisering en gegevensuitwisseling’. Dit is een samenwerkingsverband onder leiding van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) waarin alle betrokken partijen inbreng hebben. Deze thematafel is er een van vele binnen het Integraal Zorgakkoord (IZA). Daarnaast is het Zorginstituut betrokken bij de subtafel ‘digitalisering en hybride werken in de ggz’. De subtafel is begonnen om een inventarisatie te maken van bestaande en gevalideerde toepassingen van digitale en hybride zorg in de ggz. Bij elke toepassing wordt een implementatiehandleiding en tips voor de bekostiging ervan opgeleverd. 

Daarnaast wordt voor de gehele zorg, dus breder dan de ggz, het Landelijk platform digitale zorgtransformatie opgericht. In dit platform komen alle relevante partijen, zoals zorgprofessionals, patiënten, verzekeraars en overheidspartijen samen om digitale zorg te stimuleren. Het Zorginstituut maakt deel uit van dit platform. 

Waar nodig geven wij over het onderwerp digitale en hybride zorg duidelijkheid of een bepaalde toepassing gefinancierd kan worden vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw).

Pakketagenda

Digitale en hybride zorg staat op de pakketagenda passende zorg 2023-2025. Zorginstituut Nederland heeft samen met vertegenwoordigers van zorgprofessionals, cliënten en zorgverzekeraars een pakketagenda opgesteld. Hierop staan onderwerpen die passende zorg moeten bevorderen en niet-passende zorg moeten tegengaan. Dat is zorg die niet effectief is voor de patiënt. De verwachte winst zit vooral in betere inzet van schaars beschikbare personeel. Dat heeft een positief effect op de houdbaarheid en toegankelijkheid van de zorg. Ook de uitvoering van de pakketagenda wordt samen gedaan. Dit is afgesproken in het Integraal Zorgakkoord (IZA).

Lees meer over pakketagenda passende zorg 2023-2025.

Voor informatie

Neem voor meer informatie contact op met: 

Sylvia de Graaf 
E-mail: sgraaf@zinl.nl

Planning

Planning tot aan publicatie 
Stap in het proces Datum
Start project half 2023
Agenda toetsingen en waardebepalingen vastgesteld door Landelijk platform digitale zorgtransformatie begin 2024
Eerste oplevering toetsingen en waardebepalingen voor ggz door platform maart 2024
Uitgangspunt realisatie nieuwe prestatie digitale zorg juli 2024

Betrokken partijen

  • De Nederlandse GGZ (NLggz)
  • MIND
  • Ministerie van VWS 
  • Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)
  • Verschillende beroepsgroepen waaronder de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) en P3NL
  • Zorgverzekeraars Nederland