Rapport - Evaluatie Passende zorg verbetertraject leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Samen met partijen in de zorg heeft Zorginstituut Nederland onderzocht waar mogelijkheden zijn voor verbeteringen in het zorgtraject voor mensen met leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Deze evaluatie heeft geleid tot een praktijkgids die laat zien welke activiteiten zijn uitgevoerd en welke bijdrage dat levert aan passende zorg. Dit is deel 1 van de evaluatie. Deel 2 volgt naar verwachting in 2027.
Download 'Aanbiedingsbrief aan minister van VWS bij Gids Passende zorg verbetertraject voor mensen met leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)'
Download 'Gids Passende zorg verbetertraject voor mensen met leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)'
Aanleiding: Afspraken verbetersignalement
In het ‘Verbetersignalement Leeftijdsgebonden maculadegeneratie’ heeft het Zorginstituut samen met patiënten, zorgverleners en andere betrokken partijen in beeld gebracht welke verbeteringen in de zorg noodzakelijk zijn. Ook zijn verbeterafspraken gemaakt. De betrokken partijen zijn aan de slag gegaan met het uitvoeren van deze afspraken.
Verbetersignalement Leeftijdsgebonden maculadegeneratie
Samenvatting: lessen, resultaten en kansen voor de toekomst
Dit is deel 1 van de evaluatie. Hierin evalueren we of de implementatie is gelukt. En welke leerervaringen dat opleverde.
Het Zorginstituut heeft het uitvoeren van de verbeterafspraken ondersteund en gevolgd. In deze praktijkgids lichten we per verbeterafspraak we de belangrijkste activiteiten toe die tijdens de implementatiefase zijn uitgevoerd. Belangrijke mijlpalen zijn:
- De herziening van richtlijnen en de ontwikkeling van verwijscriteria die de basis vormen van de zorg voor mensen met LMD.
- De uitwerking van uitkomstindicatoren biedt perspectief en zicht op doelmatiger inzet van kostbare medicatie.
- Er is expliciete aandacht gekomen voor kwaliteit van leven en preventie. Dit biedt mensen met LMD of een verhoogd risico daarop de mogelijkheid om zelf een actievere rol te spelen in het verloop van hun aandoening.
Ondanks grote inzet van de betrokken partijen zijn niet alle verbeterafspraken volledig uitgevoerd. Maar de opgedane inzichten geven waardevolle aanknopingspunten voor verdere verbetering van de zorg voor mensen met LMD.
Vervolgstappen op weg naar passende zorg bij LMD
Passende zorg voor mensen met leeftijdsgebonden maculadegeneratie is onderdeel van de Passende zorg verbetertrajecten en komt voort uit de Zinnige Zorg verbetersignalementen. Met deze evaluatie eindigt de rol van het Zorginstituut in de implementatie van dit Passende zorg verbetertraject. Deel 2 van de evaluatie volgt naar verwachting in 2027. Hierin evalueren wij of het zorggebruik is veranderd. Dan onderzoeken we met name het effect van de verbeterafspraken op de zorg voor mensen met LMD. Ook kijken we naar de financiële gevolgen daarvan.
Cyclisch werken voor sneller meer passende zorg
Met een cyclische aanpak kunnen we blijvend verbeteren in de praktijk. Het doel is een lerende netwerkcultuur, waarin het implementeren van verbeterafspraken leidt tot daadwerkelijke veranderingen. Gezien de verwachte toename van het aantal mensen met LMD, nodigen we alle belanghebbenden uit deze gids te lezen en te verspreiden.