Standpunt verkennend gesprek

Een ‘verkennend gesprek’ is een gesprek met hulpverleners uit het sociaal domein en de geestelijke gezondheidszorg (ggz) om te bepalen wat de hulpvraag is van mensen met psychische klachten die ook andere problemen hebben, zoals schulden of eenzaamheid. Doel is om mensen snel en op de juiste plek te helpen. De conclusie van het Zorginstituut is dat de inzet van de huisarts en ggz-professionals in het verkennend gesprek verzekerde zorg is. Daarmee kan het worden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Naar verwachting is het verkennend gesprek landelijk beschikbaar vanaf 2025.

Het verkennend gesprek

Bij twijfel over de aanpak van mensen met psychische klachten en andere problemen, kan een huisarts een cliënt aanmelden voor het verkennend gesprek. Hierin komen een ggz-behandelaar, een professional uit het sociaal domein en zo vaak mogelijk een ervaringsdeskundige samen met de cliënt om diens hulpvraag te doorgronden. Het doel is om de cliënt snel en op de juiste plek te helpen. Voor veel mensen is de meest passende ondersteuning direct beschikbaar in het sociaal domein, bijvoorbeeld door schuldhulpverlening of dagbesteding. Als blijkt dat iemand meer zorg of een combinatie van zorg en ondersteuning nodig heeft, kan een behandeling plaatsvinden in de huisartsenpraktijk of kan iemand worden doorverwezen naar de ggz. Het streven is om binnen 4 weken voor een passende vervolgbehandeling te zorgen. Een snelle en passende oplossing kan voorkomen dat de problemen van deze mensen verergeren. Behandeling in de ggz is dan van korte duur of mogelijk niet eens nodig. De verwachting is dat de wachtlijsten in de ggz hierdoor afnemen. Daardoor is de wachttijd op een ggz-behandeling ook korter voor mensen met complexe problematiek. 

Vergoeding uit basispakket

Het Zorginstituut concludeert dat de inzet van de huisarts en ggz-professionals in het verkennend gesprek vergoed kan worden uit het basispakket. De inzet vanuit het sociaal domein valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente.

Mentale Gezondheidsnetwerken

Het verkennend gesprek is een initiatief van het landelijke programma Mentale Gezondheidsnetwerken dat voortkomt uit het Integraal Zorgakkoord (IZA). In dit programma werken 11 partijen samen om mensen met psychische problemen passende zorg en ondersteuning te bieden door het verbeteren van de regionale samenwerking tussen huisartsen, ggz en het sociaal domein.