Aanvulling standpunt AFT na een totale borstverwijdering

Zorginstituut Nederland heeft in 2023 een standpunt uitgebracht over AFT na een totale borstverwijdering. Autologe vettransplantatie (AFT) is een operatietechniek voor reconstructie van de borst. Reconstructie betekent dat de borst of een deel ervan opnieuw wordt gemaakt. In deze aanvulling op het standpunt beschrijven we voor welke indicatie deze behandeling nu ook wordt vergoed.

Aanvulling op standpunt uit 2023

Met deze aanvulling wordt de volgende behandeling vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering: reconstructie met AFT van meer dan een kwart van de borst. Deze vergoeding geldt alleen voor patiƫnten na verwijdering van hun borst, ter preventie van borstkanker of na de behandeling van borstkanker.

Vergoeding voor reconstructie met AFT van de borst gold al voor: