Standpunt Yttrium-90 radioembolisatie bij colorectale levermetastasen

Yttrium-90 radioembolisatie (een vorm van inwendige bestraling) als eerste/tweedelijns behandeling van niet verwijderbare leveruitzaaiingen bij darmkanker voldoet niet aan de stand van de wetenschap en praktijk. Als salvage behandeling heeft het echter een groot effect op de totale overleving, met voornamelijk milde bijwerkingen. Het Zorginstituut concludeert daarom dat yttrium-90 radioembolisatie als salvage therapie bij niet verwijderbare leveruitzaaiingen bij darmkanker wel voldoet aan de stand van de wetenschap en praktijk.

Update oktober 2021: Zorginstituut evalueert dit standpunt

Om passende zorg te garanderen, maakt het Zorginstituut afspraken met partijen over de gepaste inzet van radioembolisatie met Yttrium-90. Het Zorginstituut evalueert daarom in hoeverre de gemaakte afspraken worden uitgevoerd. We geven regelmatig updates over de resultaten.

Lees meer over de evaluatie van het standpunt Yttrium-90 radioembolisatie.