Voortgangsrapportage I - Passende zorg voor fysiotherapie en oefentherapie

Zorginstituut Nederland brengt op verzoek van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een voortgangsrapportage uit over het advies voor Passende zorg voor fysiotherapie en oefentherapie. Dit rapport laat zien welke stappen er tot nu toe zijn gezet en wat nog nodig is om tot het eindadvies te komen. Het eindadvies wordt in de loop van 2024 verwacht. Van partijen wordt veel inzet verwacht om samen invulling te geven aan de randvoorwaarden.

Samen in beweging naar passende fysio- en oefentherapie

Het rapport beschrijft welke stappen de betrokken partijen al hebben gezet en welke afspraken er gemaakt zijn om inzicht te krijgen in passende fysio- en oefentherapeutische zorg. 

In januari 2023 is afgesproken dat partijen eerst 3 randvoorwaarden invullen:   

  1. De ontwikkeling van een ‘Kwaliteitskader fysio- en oefentherapeutische zorg’, waarin zorgaanbieders, patiëntenorganisaties en zorgverzekeraars samen de kwaliteitseisen voor goede zorg vastleggen en dat aansluit op het ‘Kader Passende zorg’.
  2. Fysio- en oefentherapeutische zorg moet waardegedreven zijn. Hiervoor is inzicht nodig in de effectiviteit van behandelingen en de gezondheidswinst voor patiënten.
  3. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelt een advies op over passende bekostiging van eerstelijns fysio- en oefentherapeutische zorg.

Op alle 3 de randvoorwaarden zijn vervolgstappen nodig voordat het Zorginstituut een volledig eindadvies kan uitbrengen. 

Samen met beroepsgroepen, patiëntenorganisaties, zorgverzekeraars en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hebben we benoemd welke vervolgstappen dat zijn. In de loop van 2024 verwacht het Zorginstituut het eindadvies op te kunnen stellen. Daarna moet de Tweede Kamer het uiteindelijke besluit nemen om de inrichting van de aanspraak op fysio- en oefentherapeutische zorg uit het basispakket van de zorgverzekering te wijzigen.

Op weg naar passende zorg

Passende zorg is zorg die waarde toevoegt aan het leven van mensen en oog heeft voor de maatschappelijke opgaven waarvoor we staan. De hele zorgsector en samenleving moeten aan de slag om de zorg toekomstbestendig te maken. Met grote vraagstukken op het vlak van mensgerichtheid, houdbaarheid en duurzaamheid. De verandering van manier van vergoeden van eerstelijns fysio- en oefentherapie kan een belangrijke bijdrage leveren aan de beweging naar passende zorg, omdat:

  • het zwaardere zorg voor patiënten kan voorkomen;
  • de zorg waar mogelijk dicht bij de patiënt kan worden gegeven, namelijk in de eerste lijn bij de fysiotherapeut in plaats van in de duurdere tweede lijn in het ziekenhuis, omdat fysio- en oefentherapie daar nu wel wordt vergoed vanuit de basisverzekering;
  • een goed vergoedingssysteem zorgverzekeraars stimuleert om passende zorg in te kopen.
Deze afbeelding toont de belangrijkste waarnemingen uit het rapport Samen in beweging naar passende eerstelijns fysio- en oefentherapie.

Beeld: Zorginstituut Nederland

Voor informatie

Hebt u een vraag over het advies Passende zorg fysio- en oefentherapie? Stuur dan een e-mail naar: pafoz@zinl.nl.

Betrokken partijen

  • Patiëntenfederatie Nederland
  • Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF)
  • Stichting Keurmerk Fysiotherapie (SKF)
  • Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck (VvOCM)
  • Zorgverzekeraars Nederland (ZN)
  • Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)