Evaluatie indicatiestelling wijkverpleging

In maart 2019 heeft het Zorginstituut het standpunt ‘Verpleegkundige indicatiestelling – een nadere duiding’ uitgebracht. Het Zorginstituut wil weten hoe het standpunt is geïmplementeerd in de praktijk. Daarom hebben het Nivel en het Zorginstituut in samenwerking een evaluatie uitgevoerd.

Evaluatie

Voor de evaluatie zijn de volgende vragen opgesteld:

  1. Zijn en voelen wijkverpleegkundigen zich beter toegerust om te indiceren?
  2. Zijn en voelen wijkverpleegkundigen zich beter toegerust de indicatie te onderbouwen voor de cliënt en zorgverzekeraar?
  3. Ervaren zorgverzekeraars dat de indicaties door wijkverpleegkundigen eenduidiger en beter onderbouwd zijn?

De evaluatie is uitgevoerd met een kwalitatief onderzoek. Het Nivel heeft in de eerste (2019) en tweede meting (2021) een online vragenlijstonderzoek uitgezet onder het landelijke Panel Verpleging & Verzorging. Ruim 500 zorgprofessionals uit de wijkverpleging namen hier aan deel. In de tweede meting heeft het Zorginstituut aanvullend met veldpartijen gesproken. 

Resultaat eerste meting

Uit de eerste meting in 2019 blijkt dat:

  • een groot deel van de wijkverpleegkundigen niet bekend is met de ondersteunende documenten: het normenkader, begrippenkader, toolbox en nadere duiding;
  • de ondersteunende documenten niet vaak gebruikt worden. 

Na deze bevindingen is een aantal vervolgacties ingezet om de bekendheid en het gebruik van de documenten te vergroten.

Resultaat tweede meting

Uit de tweede meting in 2021 blijkt dat:

  • er verbetering mogelijk is in de indicatiestelling en implementatie van de ondersteunende documenten: het normenkader, begrippenkader, toolbox en nadere duiding; 
  • wijkverpleegkundigen soms beïnvloed worden door zorgverzekeraars of mantelzorgers bij de indicatiestelling. 

Het is van belang dat wijkverpleegkundigen op structurele basis deelnemen aan intervisie en intercollegiale toetsing. Hierbij moeten ook de ondersteunende documenten onder de aandacht gebracht kunnen worden. Hier zien we een rol voor de zorgaanbieders, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) en mogelijk zorgverzekeraars.