Onderzoek naar het verzamelen en gebruik van kwaliteitsinformatie in de zorg

Sira Consulting en Mediquest hebben in opdracht van Zorginstituut Nederland een onderzoek uitgevoerd naar het verzamelen en gebruik van kwaliteitsinformatie in de zorg. Het rapport laat zien wat er nu in de zorg speelt rond kwaliteitsinformatie en welke ontwikkelingen er zijn. Daarnaast geeft het rapport aanwijzingen waar nog verbeteringen nodig zijn en stappen gemaakt kunnen worden door de onderzochte sectoren in de zorg. Het Zorginstituut gebruikt het rapport om de eigen kwaliteitstaken te herzien. 

Aanleiding van het onderzoek

Dit onderzoek hebben we laten uitvoeren vanwege de herziening van de kwaliteitstaken en ons instrumentarium. De inzichten uit dit rapport helpen ons om met onze kwaliteitstaken beter aan te sluiten bij de ontwikkelingen in de zorg.  

Samenvatting van het rapport

Uit het rapport wordt duidelijk dat de behoeften aan informatie over de kwaliteit van de verleende zorg verschilt per doelgroep én per zorgsector. Zo gaat het bij ouderenzorg en gehandicaptenzorg meer over de kwaliteit van leven en de medisch-specialistische zorg kijkt meer naar de uitkomsten van een ingreep. Daarnaast is gekeken naar de behoefte die deze verschillende groepen hebben als het gaat om kwaliteitsinformatie voor bijvoorbeeld samen beslissen, de keuze van een behandelaar, leren en verbeteren en zorginkoop. In de infographic wordt per sector toegelicht wat de belangrijkste resultaten zijn. 

De onderzochte sectoren zijn de medisch-specialistische zorg, GGZ, huisartsenzorg, paramedische zorg (fysiotherapie), ouderenzorg en gehandicaptenzorg.

Vervolgstappen

Dit rapport is het eindrapport en daarmee is het onderzoek afgerond. De conclusies uit het onderzoek worden gebruikt om de kwaliteitstaken van het Zorginstituut te herijken. Dit gebeurt in het project ‘Herijking kwaliteitstaken’.