Zorginstituut Magazine maart 2024 en speciale uitgave over 75 jaar pakketbeheer

Het Zorginstituut Magazine is het gratis kwartaalblad van Zorginstituut Nederland. Het bevat nieuws en achtergrondartikelen over het Zorginstituut en de zorg in Nederland. Speciaal bij deze editie: een speciale uitgave, om terug te blikken op 75 jaar pakketbeheer van het Zorginstituut.

Op de afbeelding staat het voorblad van de maart 2024 editie van het Zorginstituut Magazine.

Transparantie als gamechanger: passende zorgpraktijken in de etalage

De laatste tijd is er veel aandacht voor de transparantie op de kwaliteit van zorg. Daarbij gaat het niet om transparantie op uitkomstindicatoren, maar om transparantie op de criteria die we hebben gedefinieerd voor passende zorg. Namelijk dat zorg persoonsgericht moet zijn, houdbaar op personeel en middelen moet zijn en duurzaam is. Met de onlangs geïntroduceerde passende zorgpraktijken maken we transparant waar passende zorg wordt verleend. Deze praktijken zetten we in de etalage, zodat zowel patiënten als zorgaanbieders naar binnen kunnen kijken. Dit vereist een gesprek met professionals en patiënten over wederzijdse verwachtingen. Transparantie op passende zorg gaat immers over de vraag of de zorg persoonsgericht, houdbaar en duurzaam is. Daardoor is de context waarin de zorg wordt verleend veel belangrijker dan puur de uitkomst van die zorg. Als we de zorg willen veranderen, moeten we kiezen voor de weg naar transparantie op passende zorg. En als we dit goed doen, via passende zorgpraktijken, kan dit een echte gamechanger worden. Want als ziekenhuizen niet meedoen aan passende zorgpraktijken, kunnen ze ook niet objectief gemeten worden op het verlenen van passende zorg. Als verzekeraars dit ook als instrument inzetten bij het contracteren, wordt meedoen aan passende zorg vanzelf het nieuwe normaal. En kan de patiënt op basis van transparante informatie betere keuzes maken over echt passende zorg.

Speciale uitgave: 75 jaar pakketbeheer

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Ziekenfondsraad werd opgericht. Sindsdien adviseren wij over het basispakket van verzekerde zorg en dragen wij al 75 jaar bij aan gezondheid en een gezonde samenleving. Dat deden we, dat doen we en dat blijven we doen.

Om die reden brengen we bij deze editie van het Zorginstituut Magazine een speciale uitgave uit. Om terug te blikken op 75 jaar pakketbeheer.

Bekijk hier de speciale uitgave '75 jaar pakketbeheer'. 

In dit nummer

...en nog veel meer

Abonneren

Zorginstituut Magazine thuis of op het werk ontvangen? Vraag een gratis abonnement aan.