Voorwaardelijke toelating geneesmiddelen - Artikel Zorginstituut Magazine juli 2022

De voorwaardelijke toelating weesgeneesmiddelen, conditionals en exceptionals is een procedure om geneesmiddelen voor veelal zeldzame en ernstige ziekten beschikbaar te maken voor patiënten. Ook al is er nog onvoldoende bewijs dat het geneesmiddel effectief is. De fabrikant krijgt dan een afgesproken periode de kans om onderzoek te doen en bewijs te leveren dat het middel voldoet aan de ‘stand van de wetenschap en praktijk’. Floor van Heesch en Noraly Stam van Zorginstituut Nederland leggen het hoe en waarom van de procedure uit. 

Op de foto staan Noraly Stam en Floor van Heesch van het Zorginstituut. Noraly draagt een zwart met witte blouse en een zwarte broek. Floor draagt een blauw met zwarte coltrui en een zwarte broek. De dames staan zij aan zij voor een witte muur met gele graffiti.
Beeld: ©Zorginstituut Nederland