Pakketadvies ipilimumab (Yervoy®) in combinatie met nivolumab (Opdivo®) voor de behandeling van asbestkanker

De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft het advies van het Zorginstituut overgenomen. Dat betekent dat ipilimumab (Yervoy®) in combinatie met nivolumab (Opdivo®) per 1 juni 2022 wordt vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering voor mensen met inoperabel maligne pleuraal mesothelioom. Dit noemen we ook wel asbestkanker. De aanleiding voor deze beoordeling is de plaatsing van ipilimumab in de pakketsluis voor dure geneesmiddelen. 

Stand van zaken: ipilimumab (Yervoy®) in combinatie met nivolumab (Opdivo®) vergoed per 1 juni 2022

De staatssecretaris van VWS heeft succesvolle prijsonderhandelingen gevoerd. Vanaf 1 juni 2022 wordt ipilimumab (Yervoy®) in combinatie met nivolumab (Opdivo®) vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering voor de behandeling van mensen met inoperabel maligne pleuraal mesothelioom. 

Lees het vergoedingsbesluit van de staatssecretaris in de Staatscourant. 

Inoperabel maligne pleuraal mesothelioom

Mesothelioom is een kwaadaardige tumor die meestal in het borstvlies ontstaat. Het borstvlies is een vlies dat tussen de ribben en de longen zit. Deze vorm van kanker is niet te genezen. De oorzaak van mesothelioom is bijna altijd blootstelling aan asbest. Daarom heet deze ziekte ook wel asbestkanker. Ipilimumab in combinatie met nivolumab wordt gebruikt voor de eerstelijnsbehandeling van volwassenen met inoperabel maligne pleuraal mesothelioom. Een eerstelijnsbehandeling wordt ook wel een primaire behandeling genoemd. Het gaat om een behandeling die de eerste keuze van de artsen is, omdat uit onderzoek blijkt dat die behandeling het beste resultaat geeft. 

Advies: opname in het verzekerde pakket na succesvolle prijsonderhandelingen

Het Zorginstituut concludeert dat ipilimumab in combinatie met nivolumab voor de behandeling van inoperabel maligne pleuraal mesothelioom voldoet aan de 'stand van de wetenschap en praktijk'. Oftewel de behandeling is effectief. Hierbij moet wel een onderscheid worden gemaakt tussen de effectiviteit bij verschillende typen tumoren. Voor sommige typen heeft deze behandeling een gelijke waarde aan de huidige behandeling met chemotherapie. De prijs van ipilimumab in combinatie met nivolumab mag voor deze typen dan ook niet meer zijn dan de huidige behandeling. Ook raadt het Zorginstituut de beroepsgroep aan om weloverwogen keuzes te maken, waarbij zij kijken naar de belasting voor de patiënt. 

Het Zorginstituut adviseert de staatssecretaris om ipilimumab in combinatie met nivolumab op te nemen in het verzekerde pakket voor volwassen patiënten met inoperabel maligne pleuraal mesothelioom. Hierbij adviseren we over te gaan tot prijsonderhandelingen. Het Zorginstituut zal het gebruik van deze geneesmiddelencombinatie monitoren.

Sluis voor dure geneesmiddelen

De minister heeft ipilimumab in combinatie met nivolumab in de ‘sluis voor dure geneesmiddelen’ geplaatst. Een geneesmiddel dat in deze pakketsluis is geplaatst, komt pas voor vergoeding vanuit het basispakket in aanmerking als: 

  • er een positief pakketadvies van het Zorginstituut is 
  • er afspraken en waarborgen zijn voor gepast gebruik 
  • er succesvol met de fabrikant over prijsverlaging is onderhandeld

De Wetenschappelijke Adviesraad (WAR) adviseert het Zorginstituut bij het uitbrengen van een pakketadvies. De uiteindelijke beslissing over wel of geen vergoeding uit het basispakket ligt bij de staatssecretaris.