GVS-advies 13-valent geconjugeerd pneumokokkenvaccin (Prevenar® 13) bij vaccinatie van ouderen vanaf 65 tot en met 74 jaar

Prevenar® 13 (13-valent geconjugeerd pneumokokkenvaccin) is geïndiceerd voor behandeling van personen zonder directe zorgvraag (behandeling ter preventie van pneumokokkenziekten). Het Zorginstituut adviseert om Prevenar® 13 (PCV13) alleen ten laste van het basispakket te laten komen indien er expliciet sprake is van geïndiceerde preventie. Dit houdt in dat er duidelijk sprake moet zijn van verhoogd risico op basis van individuele risicofactoren zoals onderliggende comorbiditeiten. Omdat uit het voorliggende onderzoek geen conclusies zijn te trekken over de effectiviteit van Prevenar® 13 bij personen van 65 tot en met 74 jaar met een hoog risicoprofiel, kan het vaccin niet worden beschouwd als een geïndiceerde preventie. Het Zorginstituut concludeert dat het vaccin niet in aanmerking komt voor vergoeding uit het basispakket.

Samenwerking met de Gezondheidsraad

In de 'Samenwerking advisering vaccinaties', een formeel samenwerkingsverband tussen het Zorginstituut en de Gezondheidsraad, is pneumokokkenvaccinatie ook een aandachtsgebied. De voorganger van de staatssecretaris vroeg in 2016 aan beide organisaties een apart advies uit te brengen om vervolgens een goede afweging te kunnen maken over de inzet van dit vaccin.

De gezondheidsraad heeft in februari 2018 vanuit haar eigen taak een advies uitgebracht over vaccinatie van ouderen tegen pneumokokken.
In een gezamenlijke notitie aan de staatssecretaris van VWS hebben de organisaties hun overwegingen voorgelegd.