GVS-advies dimethylfumaraat (Tecfidera®) bij eerstelijns behandeling van RRMS

Het Zorginstituut heeft onderzocht of het middel dimethylfumaraat (Tecfidera®) bij volwassen patiënten met relapsing remitting multiple sclerose (RRMS) onderling vervangbaar is met een ander middel in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).
Dimethylfumaraat (Tecfidera®) en teriflunomide  (Aubagio®) zijn onderling vervangbaar voor het GVS en kunnen samen in een cluster worden geplaatst op bijlage 1A van de Regeling zorgverzekering. Voor dimethylfumaraat kan uitgegaan worden van een standaarddosering van 480 mg en voor teriflunomide van 14 mg.

Wijzigingen in toepassing dimethylfumaraat in 2018

Tecfidera® is momenteel geclusterd met het geneesmiddel teriflunomide (Aubagio®) voor relapsing remitting multipele sclerose (RRMS). In 2018 is een nieuwe toepassing voor dimethylfumaraat geregistreerd onder de naam Skilarence®. Dit is voor de behandeling van matige tot ernstige plaque psoriasis.
Gezien de hogere prevalentie van de psoriasis indicatie vergeleken met RRMS is met de opname van Skilarence® in het GVS de belangrijkste indicatie van dimethylfumaraat plaque psoriasis geworden. Teriflunomide (Aubagio®) is uitsluitend geregistreerd voor RRMS en is niet geïndiceerd of onderzocht bij plaque psoriasis. Dit betekent dat teriflunomide niet langer onderling vervangbaar is met dimethylfumaraat, vanwege een verschil in toepassingsgebied.