Zittend ziekenvervoer beschikbaar via Zvw en Wmo

Het zittend ziekenvervoer voor blinden, zeer slechtzienden en mensen die zich uitsluitend met een rolstoel kunnen verplaatsen, kan via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning, via de gemeenten) worden aangeboden. Zij kunnen dan voor zowel vervoer naar participatie- als zorgdoeleinden terecht bij één loket. Het vervoer van dialyse-, radiotherapie- en chemotherapiepatiënten blijft onderdeel van het basispakket van de Zorgverzekeringswet (Zvw). Ook de hardheidsclausule kan binnen de Zvw gehandhaafd blijven voor mensen die voor een langdurige behandeling en een grote afstand een omvangrijke vervoersvraag hebben. Dit adviseert Zorginstituut Nederland op 4 april jl. in het 'Advies zittend ziekenvervoer' aan minister Schippers van VWS.

Zorgverzekeringswet

Het Zorginstituut adviseert continuering van de bestaande Zvw-regeling ‘zittend ziekenvervoer’ voor twee doelgroepen: dialysepatiënten en oncologiepatiënten die radiotherapie of chemotherapie volgen. Blinden en slechtzienden én mensen die zich uitsluitend met een rolstoel kunnen verplaatsen kunnen wat het Zorginstituut betreft voor zowel vervoer naar participatie- als naar zorgdoeleinden terecht bij één loket (in de gemeente). Deze groepen kunnen passender vanuit de Wmo worden geholpen, onder meer doordat grensvlakproblematiek (tussen Zvw en Wmo) vermindert. De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is immers bedoeld om burgers zo lang en zo zelfstandig mogelijk deel te laten nemen aan de samenleving.

Overleg

Bij de totstandkoming van dit advies heeft het Zorginstituut overlegd met patiëntvertegenwoordigers, zorgverzekeraars, zorgaanbieders en gemeenten. In december 2013 is het conceptrapport voorgelegd aan deze partijen. De Adviescommissie Pakket (ACP) heeft op verschillende momenten meegedacht over het onderwerp, het laatst op 21 februari 2014. Hun inbreng is verwerkt in het definitieve advies.