Verbandhulpmiddelen (Zvw)

Verzekerden met een wond of een huidprobleem kunnen in aanmerking komen voor verbandhulpmiddelen en smeerbare hulpmiddelen vanuit de basisverzekering.

Verbandhulpmiddelen

Een verzekerde kan in aanmerking komen voor verbandhulpmiddelen als sprake is van langdurige medische behandeling van:

  • een complexe wond of een hoog risico daarop
  • ernstige littekens, of
  • een chronische aandoening aan de huid

Bij bepaalde problemen met de voet kan een verzekerde recht hebben op zogenaamde verbandschoenen. Lees meer op de pagina 'Schoenvoorzieningen'.

Als het gaat om tijdelijk gebruik thuis, onder verantwoordelijkheid van de medisch-specialist, en het niet gaat om een verbruiksartikel, vallen de verbandmiddelen onder de geneeskundige zorg. Deze zorg is onderdeel van de kosten van de zorg in het ziekenhuis. De zorgverzekeraar vergoedt de kosten dan rechtstreeks aan het ziekenhuis.

Smeerbare hulpmiddelen

In het algemeen vallen smeerbare hulpmiddelen niet onder de verbandhulpmiddelen en komen voor eigen rekening van de verzekerde. Het gaat vaak om ‘zelfzorgproducten’ die zonder recept te koop zijn bij de apotheek en drogist. Bijvoorbeeld zalven, crèmes, zonnebrandmiddelen, anti roos shampoos, lotions en gels zonder farmaceutische bestanddelen.

Alleen smeerbare hulpmiddelen die worden gebruikt voor de behandeling van een complexe wond of ernstig litteken, en als bewezen is dat ze effectief zijn, kunnen wel in aanmerking komen voor vergoeding vanuit het basispakket.

Eigen risico

De verbandhulpmiddelen en smeerbare hulpmiddelen vallen onder het eigen risico.

Regelgeving

De aanspraak op verbandhulpmiddelen en smeerbare hulpmiddelen staat beschreven in: