Pruiken (Zvw)

Een verzekerde kan in aanmerking komen voor een pruik (haarwerk) uit het basispakket. Dit geldt alleen bij gehele of gedeeltelijke kaalhoofdigheid die het gevolg is van een medische aandoening of een medische behandeling.

Klassieke kaalheid is geen medische aandoening

Klassieke mannelijke kaalheid (alopecia androgenetico) is geen medische aandoening en geeft geen recht op een pruik uit het basispakket. Deze vorm van kaalhoofdigheid is het gevolg van het normale verouderingsproces.

Hoofdbedekking

Algemeen gebruikelijke hulpmiddelen voor hoofdbedekking zoals hoeden, petten, bandana’s, mutsen en mutssja’s komen niet voor vergoeding in aanmerking. Ook niet als alternatief voor een pruik (haarwerk).

Eigen bijdrage en eigen risico bij pruiken

Voor 2024 bedraagt de maximale vergoeding bij de aanschaf van een pruik € 465. Het verschil tussen de aanschafkosten en het bedrag van € 465 moet de verzekerde zelf betalen. Lees meer op de pagina 'Eigen bijdrage'.
Pruiken vallen onder het eigen risico.

Kapperskosten voor eigen rekening

Net als eigen haar, moet een pruik (haarwerk) regelmatig worden gewassen en bijgewerkt. De kosten van de kapper om dit te laten doen worden gezien als kosten van normaal gebruik. Deze kosten moet de verzekerde zelf betalen.

Andere prothesen

De aanspraak pruiken valt onder prothesen. Lees meer over prothesen op de pagina Prothesen.

Regelgeving

De aanspraak op pruiken staat beschreven in: