Ambulancevervoer

Verzekerde zorg - Ambulancevervoer 

Als u dringend zorg nodig hebt, maar niet kunt reizen met auto, taxi of openbaar vervoer, kan een ambulance u vervoeren. Bijvoorbeeld als u ernstig ziek bent of gewond bent geraakt. Tijdens het ambulancevervoer is zorg nodig. De regionale ambulancepost bepaalt of vervoer per ambulance nodig is. Op deze pagina leest u wat verzekerde zorg is bij ambulancevervoer.

Ziekenvervoer

Hebt u zorg nodig en kunt u wel met auto, taxi of openbaar vervoer reizen? Dan noemen we dat ziekenvervoer.

Lees meer over ziekenvervoer op de pagina Vervoer (Zvw).

Ambulancevervoer wordt onder voorwaarden vergoed

Ambulancevervoer wordt onder voorwaarden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dit basispakket is hetzelfde voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Maar wie de zorg levert en waar de zorg wordt geleverd kan elke zorgverzekeraar zelf bepalen. Controleer voor vergoeding altijd de voorwaarden van de polis van uw eigen zorgverzekeraar.

Vervoer per ambulance wordt alleen vergoed als: 

  • het ambulancevervoer wordt uitgevoerd door een Regionale Ambulancevoorziening (RAV) die door het ministerie van VWS is aangewezen 
  • u naar een Wlz-instelling gaat om daar geheel of gedeeltelijk te verblijven
  • u vanuit een Wlz-instelling naar een ziekenhuis, zorgverlener of een andere zorginstelling gaat voor een onderzoek, een behandeling of het aanschaffen van een prothese
  • u in uw eigen woning niet de nodige zorg kunt krijgen
  • u in een ziekenhuis, instelling of bij een zorgverlener zorg hebt gekregen en vanuit daar naar uw eigen of een andere woning of verblijf gaat
  • iemand die jonger is dan 18 jaar naar een persoon of een instelling gaat om geestelijke gezondheidszorg te ontvangen, waarvan de kosten vallen onder jeugdwet. 

Geen spoed? Toestemming nodig van zorgverzekeraar

Ambulancevervoer wil zeggen dat het medisch noodzakelijk is dat u met een ambulance wordt vervoerd. Vaak gaat het dan om spoedeisend vervoer, bijvoorbeeld na een ongeval of omdat u een hartinfarct hebt gehad. Deze ambulance komt dan nadat er met 112 is gebeld. 
Maar u kunt ook met de ambulance vervoerd worden als er geen spoed is. Bijvoorbeeld omdat u alleen liggend vervoerd mag worden. Dit heet bestelde ambulancevervoer. De zorginstelling of de zorgaanbieder kan dit ambulancevervoer voor u regelen. Dit vervoer is dan aangesloten bij een Regionale Ambulancevoorziening (RAV). 

Voor bestelde ambulancevervoer hebt u altijd toestemming nodig van uw zorgverzekeraar. Bekijk de polis van uw zorgverzekering of informeer bij uw eigen zorgverzekeraar. 

Vergoeding voor reis van maximaal 200 kilometer

Is er geen spoed? Als u in de ambulance vervoerd wilt worden en u toestemming hebt van uw zorgverzekeraar, mag de enkele reis naar of van het ziekenhuis, de zorgverlener of de instelling maximaal 200 kilometer zijn. Is de reis langer dan 200 kilometer, dan moet u ook hiervoor toestemming vragen aan de zorgverzekeraar.  

Zorg van ambulancepersoneel valt soms onder medisch-specialistische zorg

De (spoedeisende) zorg van het ambulancepersoneel valt pas onder vervoer als u in de ambulance ligt. Vaak zal het ambulancepersoneel u al zorg verlenen voordat u in de ambulance ligt. Bijvoorbeeld als u een ongeluk hebt gehad. Of als u thuis eerst zorg nodig hebt voordat u wordt vervoerd. Deze zorg valt dan onder medisch-specialistische zorg. Bij medisch-specialistische zorg betaalt de zorgverzekeraar rechtstreeks aan uw ziekenhuis. U betaalt geen eigen bijdrage voor deze zorg. Wel vallen de kosten onder het verplichte eigen risico. 

Lees meer op de pagina Medisch-specialistische zorg.

Wlz-zorg en ambulancevervoer

Voor ambulancevervoer maakt het niet uit of u Wlz-zorg krijgt of niet. Ambulancevervoer wordt altijd vergoed uit de Zorgverzekeringswet. Voor mensen met of zonder Wlz-indicatie gelden dezelfde voorwaarden.

Vervoer voor orgaantransplantaties

Bent u orgaandonor en hebt u vervoer nodig om een orgaan te geven aan iemand die dat nodig heeft? U hebt dan vervoer nodig om naar het ziekenhuis te gaan of om weer naar huis te gaan. Vervoer voor orgaantransplantatie wordt onder voorwaarden vergoed. Het maakt daarbij niet uit of het ziekenvervoer of ambulancevervoer is. U hoeft vooraf geen toestemming te vragen van uw zorgverzekeraar. 

Als de vervoerskosten niet vergoed worden uit het basispakket, kunt u kunt deze vervoerskosten vergoed krijgen uit de Subsidieregeling donatie bij leven.

Lees meer over vervoer voor orgaantransplantaties op de pagina Subsidieregeling donatie bij leven.

Voor ambulancevervoer betaalt u geen eigen bijdrage

U betaalt geen eigen bijdrage voor ambulancevervoer. 

Lees meer uitleg over de eigen bijdrage.

Voor ambulancevervoer betaalt u een verplicht eigen risico

De kosten voor vervoer vallen onder het verplichte eigen risico. Krijgt u zorg van het ambulancepersoneel voordat u in de ambulance ligt? Als dit medisch-specialistische zorg is, valt het onder het verplichte eigen risico. Als deze zorg valt onder huisartsenzorg, dan geldt er geen eigen risico.

Lees meer uitleg over het eigen risico. 

Vervoer met traumahelikopter

Een traumahelikopter zorgt ervoor dat een arts of een verpleegkundige zo snel mogelijk naar een plek vervoerd worden waar specialistische medische hulp nodig is. Deze traumahelikopter is geen vervanging van de ambulance, maar vult soms de zorg aan die vanuit de ambulance wordt geleverd. Wanneer een traumahelikopter wordt ingezet, is vastgelegd in landelijke criteria. 

De inzet van deze helikopter wordt hetzelfde vergoed als ambulancevervoer. Dit betekent dat u geen eigen bijdrage betaalt, maar dat het wel valt onder het verplichte eigen risico. 

Wilt u meer informatie of hebt u vragen?

Meer weten? Op verschillende sites kunt u meer lezen over dit onderwerp.

Wet- en regelgeving

Bekijk meer informatie in de volgende artikelen:

Over Zorginstituut Nederland

Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verplicht om een zorgverzekering te hebben. Zorginstituut Nederland is een overheidsorganisatie. Onze belangrijkste taak is zorgen dat het basispakket van de zorgverzekering alleen behandelingen vergoedt, waarvan vaststaat dat deze écht werken en passen bij wat de patiënt nodig heeft. Wij leggen uit welke zorg deel uitmaakt van het basispakket van de zorgverzekering. En we adviseren de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over welke zorg wel of niet thuishoort in het basispakket. De minister neemt het uiteindelijke besluit of zorg wel of niet in het basispakket komt. 

Vraag aan uw zorgverzekeraar wat u vergoed krijgt

In de polis van uw zorgverzekering staat wat uw verzekering precies vergoedt en onder welke voorwaarden. De basis hiervoor is de wet- en regelgeving. Wilt u precies weten welke zorg u in uw situatie vergoed krijgt? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar. Het is in eerste instantie namelijk aan de zorgverzekeraar om te beslissen:

  • of de zorg die u vergoed wil krijgen onder de zorgpolis valt
  • of aan de eventuele overige voorwaarden van de zorgpolis is voldaan. 

Lees meer uitleg over hoe de Zorgverzekeringswet werkt.