Zinnige Zorg voor vrouwen met de baarmoederhalsafwijking CIN (implementatiefase)
Samen met partijen in de zorg heeft Zorginstituut Nederland onderzocht waar mogelijkheden zijn voor verbeteringen in het zorgtraject voor vrouwen met de baarmoederhalsafwijking CIN. In het najaar van 2019 heeft het Zorginstituut het ‘Verbetersignalement Baarmoederhalsafwijking CIN’ uitgebracht. Hierin staan de afspraken over verbeteringen waarmee partijen aan de slag gaan om de zorg voor vrouwen met de baarmoederhalsafwijking CIN te kunnen verbeteren. Het Zorginstituut volgt en ondersteunt de implementatie waar nodig.
Verbetersignalement
In het ‘Verbetersignalement Baarmoederhalsafwijking CIN’ stelt het Zorginstituut samen met partijen in de zorg vast, dat verbeteringen mogelijk zijn in het zorgtraject voor vrouwen met de baarmoederhalsafwijking cervicale intra-epitheliale neoplasie (CIN).
Zinnige Zorg - Verbetersignalement Baarmoederhalsafwijking CIN
Samen met patiënten, zorgverleners en andere betrokken partijen is in beeld gebracht welke verbeteringen in de zorg noodzakelijk zijn én welke afspraken hierover zijn gemaakt. De betrokken partijen hebben zich verbonden aan deze afspraken en de uitvoering ervan.
Wat gaan vrouwen van de verbeteracties merken?
De betrokken partijen hebben 3 onderwerpen voor verbetering benoemd en hierover afspraken gemaakt met elkaar. De 3 onderwerpen zijn:
- de richtlijn beter volgen, om de zorg bij de behandeling te verbeteren;
- de zorg in het vervolgtraject uniformer maken;
- de vrouw beter informeren om samen te kunnen beslissen.
Meer in het algemeen kunnen patiënten gaan merken dat zorgverleners duidelijke afspraken met elkaar maken over de organisatie van het zorgtraject en over aanbevelingen voor diagnostiek en behandeling. De toegankelijkheid en kwaliteit van de zorg zal daardoor verbeteren. Vrouwen zullen beter in staat worden gesteld om samen te beslissen over de behandelmogelijkheden. Ook zal kwalitatief goede en begrijpelijke patiënteninformatie over baarmoederhalsafwijkingen en de behandelmogelijkheden worden aangeboden.
Startbijeenkomst implementatiefase
Op 12 december 2019 organiseerde het Zorginstituut een startbijeenkomst met de partijen. In deze bijeenkomst namen we samen met deze partijen de gemaakte afspraken door. Ook is afgestemd hoe zij de verbeterafspraken gaan uitvoeren en welke acties hiervoor als eerste nodig zijn. Verder is we met de partijen nader benoemd wat van elke partij de rol is bij de verschillende acties. Ook is besproken bij welke partij de regie over de acties is belegd.
Implementatie
De uitvoering en implementatie van de verbeteracties is de gezamenlijke verantwoordelijkheid van de betrokken partijen in de zorg. Zij hebben toegezegd dit te gaan doen. Het Zorginstituut zal waar nodig en op verzoek van partijen de implementatie ondersteunen. Bijvoorbeeld door het organiseren van bijeenkomsten om partijen samen te brengen of door het ondersteunen van de communicatie over de afgesproken verbeteracties en de onderliggende analyse.
Monitoring
Het Zorginstituut zal de verbeteracties monitoren door jaarlijks met partijen over de voortgang te overleggen. Hierover brengen we een voortgangsrapportage uit aan de minister voor Medische Zorg en Sport.
Evaluatie
Ongeveer 3 jaar na publicatie van het ‘Verbetersignalement Baarmoederhalsafwijking CIN’ zal het Zorginstituut een evaluatierapport over de bereikte verbeteringen uitbrengen aan de minister.
Systematische analyse gynaecologische zorg
Het onderzoek naar de baarmoederhalsafwijking CIN is een onderdeel van het project 'Zinnige Zorg - Geboortezorg en Zorg bij gynaecologische aandoeningen'. Er is nog een onderwerp geselecteerd voor de verdieping in dit project, namelijk: Zinnige Zorg voor vrouwen met bekkenbodemklachten.
Voor informatie
Contactpersoon: Uriëll Malanda (projectleider)
E-mail: zzgynaecologie@zinl.nl
Mobiel: 06 - 52 33 81 54
TijdlijnOverzicht van belangrijke stappen in de implementatiefase Baarmoederhalsafwijking CIN en de daaraan voorafgaande verdiepingsfase.
Betrokken partijen
- Federatie Medisch Specialisten (FMS)
- Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU)
- Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG)
- Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ)
- Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie (NVMM)
- Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie (NVOG)
- Nederlandse Vereniging Voor Pathologie (NVVP)
- Patiëntenfederatie Nederland
- Stichting Bekkenbodem4all
- Stichting Olijf, Netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker
- Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland: Voortplanting, Obstetrie en Gynaecologie (V&VN VOG)
- Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN)
- Zorgverzekeraars Nederland (ZN)
Publicaties
-
Zinnige Zorg bij baarmoederhalsafwijking CIN: Vertrouwen in succesvolle implementatie - Zorginstituut Magazine december 2020
Met begeleiding van het Zorginstituut hebben partijen in de zorg afspraken gemaakt om de zorg voor vrouwen met de ...
-
Zinnige Zorg - Verslag startbijeenkomst implementatiefase Baarmoederhalsafwijking CIN
Op 12 december 2019 vond de startbijeenkomst plaats van de implementatiefase van het Zinnige Zorg-project ...
-
Zinnige Zorg - Verbetersignalement Baarmoederhalsafwijking CIN
Samen met partijen in de zorg heeft het Zorginstituut vastgesteld dat verbeteringen mogelijk zijn in het zorgtraject voor vrouwen ...
-
Zinnige Zorg - Verslag vervolgbijeenkomst Baarmoederhalsafwijkingen
In de verdiepingsfase inventariseert het Zorginstituut samen met alle partijen die betrokken zijn bij de zorg voor vrouwen met ...
-
Zinnige Zorg - Verslag werkbijeenkomst Baarmoederhalsafwijkingen
Samen met partijen in de zorg onderzoekt Zorginstituut Nederland waar mogelijkheden zijn voor verbeteringen in het zorgtraject ...
-
Verslag Startbijeenkomst verdiepingsfase ‘Zorg bij afwijkende cervixcytologie’
Verslag van de startbijeenkomst op 1 mei 2018 van de verdiepingsfase ‘Zorg bij afwijkende cervixcytologie’.
-
Schema zorgtraject afwijkende cervixcytologie
Schematische weergave van het zorgtraject bij vrouwen met afwijkingen aan de baarmoederhals (cervixcytologie).
-
Zinnige zorg - Rapport screeningsfase Geboortezorg en Zorg bij gynaecologische aandoeningen
Er is bij geboortezorg en gynaecologische zorg mogelijk ruimte voor verbetering bij bekkenbodemklachten en afwijkingen van het ...