Rapport - Kostenanalyse mondzorg volwassenen

Zorginstituut Nederland heeft een kostenanalyse gemaakt van 5 scenario’s om meer mondzorg voor volwassenen te vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft deze scenario’s voorgesteld. In deze analyse hebben we alleen gekeken naar de kosten. Het is beslist geen advies om een bepaald scenario te kiezen. Dit rapport is alleen bedoeld om inzicht te krijgen in de financiële gevolgen van de scenario’s. 

Update april 2025: addendum bij kostenanalyse mondzorg

In het rapport 'Kostenanalyse mondzorg volwassenen' uit oktober 2024 heeft het Zorginstituut een kostenanalyse van 5 scenario's gemaakt. Daarin zijn per ongeluk prestatiecodes meegenomen, terwijl dat niet de bedoeling was. De behandelingen die bij deze prestatiecodes horen, zijn echter nog steeds geen verzekerde zorg. Dat beschrijft het Zorginstituut in het addendum.

Aanleiding: toegang tot passende mondzorg

Mondzorg voor volwassenen wordt niet vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering, op een paar uitzonderingen na. Vanuit de politiek en de maatschappij zijn er signalen dat het wenselijk om de vergoeding van mondzorg uit te breiden. De Tweede Kamer wil dat volwassen mensen toegang tot passende mondzorg hebben. Daarom heeft de minister van VWS aan het Zorginstituut gevraagd om de mogelijkheden te onderzoeken. De opdracht bestaat uit 2 delen:

  1. Een kostenanalyse voor 5 scenario’s om meer mondzorg voor volwassenen te vergoeden uit het basispakket.
  2. Een advies over het toewerken naar passende mondzorg. 

Dit rapport gaan over het eerste deel van de opdracht. Over het tweede deel brengen we later een apart advies uit. 

Samenvatting: 5 mogelijke scenario’s voor vergoeden mondzorg

Omdat het grootste deel van de mondzorg nu niet in het basispakket zit, hebben we de kostenanalyse gemaakt op basis van aannames. De scenario’s zijn: 

  1. opname van jaarlijkse controles in het pakket waarbij onderscheid gemaakt wordt tussen 1 en 2 controles per jaar;
  2. opname van gebitsreiniging en het maken van foto’s;
  3. opname van noodzakelijke handelingen bij een medische noodzaak, zoals een ontsteking of caviteit (een holte of gat in een tand); 
  4. uitbreiden van mondzorg, zoals bedoeld in art. 2.7, lid 4, van het Besluit Zorgverzekering (Bzv), voor alle verzekerden;
  5. de vergoeding van mondzorg tot 18 jaar uitbreiden naar de leeftijd van 25 jaar. 

Meer informatie of vragen?

Hebt u een vraag over dit rapport? Stuur dan een e-mail naar msaintaulaire@zinl.nl.