Deliverable 1&6 Regie op Registers voor Dure Geneesmiddelen

In dit document beschrijven wij de selectiecriteria die bepalend moeten zijn voor de prioritering van ziektegebieden waarvoor we patiëntenregistraties voor de monitoring van dure geneesmiddelen belangrijk vinden. De selectiecriteria zijn onderverdeeld in inhoudelijke criteria, die met name te maken hebben met de onzekerheid rond effectiviteit en veiligheid van dure geneesmiddelen en niet-inhoudelijke criteria die betrekking hebben op het type geneesmiddelen.

Prioritering van ziekte-specifieke patiëntenregistraties

De inzet van patiëntenregistraties voor pakketbeheer en gepast gebruik van dure geneesmiddelen heeft in de afgelopen jaren een grote vlucht genomen. Een belangrijk startpunt van het project Regie op Registers Dure Geneesmiddelen is de vaststelling welke ziekte-specifieke patiëntenregistraties nu en in de toekomst moeten worden opgezet (of uitgebreid) om gegevens over effectiviteit, kosteneffectiviteit (inclusief budgetimpact) en gepast gebruik van dure geneesmiddelen te verzamelen. De beschreven criteria hebben geleid tot een prioritering op basis waarvan 4 casestudies gestart zijn in samenwerking met de stakeholders. 

Het betreffen ziektebeelden waarvoor continu en/of structureel nieuwe dure medisch-specialistische (wees)geneesmiddelen worden ontwikkeld. Dit kunnen ziektebeelden zijn waar veel onduidelijkheid is over het effect van nieuwe behandelingen op de meest relevante patiënten-uitkomsten en kwaliteit van leven of ziektebeelden waar nieuwe geneesmiddelen voor op de markt komen waarbij er op het gebied van de relatieve veiligheid, validiteit, uitkomsten, behandeling, (kosten)effectiviteit en populatie meerdere vragen zijn.

De casestudies geven inzicht over welke gegevens verzameld moeten worden en op welke manier. Ontwikkelde visies, methoden en procedures worden getoetst in de praktijk en aangescherpt en kunnen in de toekomst door andere domeinen worden ingezet. Hiermee wordt een wildgroei van verschillende systemen en processen in de toekomst gereduceerd en zal de uniformering sterk toenemen. 

Vervolg

Het project loopt door tot 31/12/2022 en mogelijk verder. Het document geeft de status op basis van de inzichten medio 2020/2021. De criteria zijn gedurende het project verder aangepast.