Cardiologisch onderzoek thuis

De passende zorgpraktijk 'Cardiologisch onderzoek thuis' in het kort.

[Cardiologisch onderzoek thuis]
[Aangeboden door Ksyos]

[Bart van Nispen]
[Directeur Ksyos]

Het Cardiologisch Onderzoek Thuis is echt passende zorg, dus de juiste zorg op de juiste plek op het juiste moment. Dat gaat in z'n werk doordat de patiënt zich met klachten presenteert bij de huisarts, bij zijn of haar eigen huisarts. De huisarts heeft dan de mogelijkheid om bijvoorbeeld eerst een rust-ECG af te nemen. En als daar niks op gevonden wordt, is dat vaak een indicatie om een Cardiologisch Onderzoek Thuis voor de patiënt aan te vragen.

De patiënt wordt dan naar Ksyos verwezen, gaat naar huis en krijgt van ons alles opgestuurd wat nodig is om thuis dat cardiologisch onderzoek te verrichten. Wij zorgen ervoor dat de patiënt alle informatie en hardware krijgt in zijn eigen woonomgeving om het cardiologisch onderzoek hoogkwalitatief zelf te kunnen uitvoeren. Wat overigens ook heel leuk is, is dat diegene dat vaak doet samen met partner en kinderen en er heel veel tijd voor neemt, wat zorgt voor een heel goede kwaliteit. Dus we zien echt hele goede ECG’s die de patiënten zelf afnemen bij zichzelf. De beoordeling vindt plaats op afstand door een cardioloog.

[René Bloem]
[Huisarts]

De uitslagen worden weer met de huisarts gedeeld, die vervolgens door de huisarts weer met de patiënt worden gecommuniceerd. Hoe werkten wij vroeger met het cardiologisch onderzoek? In het begin moesten we voor dit soort onderzoeken altijd alles naar het ziekenhuis toesturen. Later was dat wat meer via diagnostische centra, waar je een afspraak kon maken of naartoe moest gaan, totdat we de holters zelf konden initiëren bij de mensen thuis. Het cardiologisch onderzoek verschoof eigenlijk van het ziekenhuis naar de thuissituatie.

[Sandra Visser]
[Patiënt]

Ik heb het cardiologische onderzoek zelf thuis afgenomen. Het pakketje wordt keurig bezorgd bij je thuis. Er zit een hele goede instructie bij waardoor je het zelf uit kan voeren. Je hoeft er dus niet voor naar het ziekenhuis. Op het moment dat het kastje alles gaat registreren kun je gewoon alles doen: je dagelijkse bezigheden, het sporten, het werken, je huishoudelijke bezigheden; je kan er eigenlijk alles mee doen en je hebt eigenlijk helemaal niet in de gaten dat je zo'n kastje bij je draagt en dat dat dus je hartslag meet. 72 uur lang.Na afloop van het onderzoek staat ook in het instructieboekje hoe je het weer terug moet sturen. En al heel snel heb je de uitslag binnen. En hoef je daarvoor dus niet meer naar het ziekenhuis.

Er zijn al een heleboel huisartsen in Nederland die gebruik maken van het Cardiologisch Onderzoek Thuis. Op dit moment is de verhouding dat we ongeveer 5000 patiënten in 2023 het Cardiologisch Onderzoek Thuis hebben gedaan en 35.000 nog op de huisartspraktijk. Maar we zien een enorme verschuiving daarin van op de praktijk van de huisarts naar bij de patiënt thuis. Wat gewoon de juiste zorg op de juiste plek natuurlijk ook is, waarbij die verschuiving heel erg versneld is door Corona.

Wat heeft deze nieuwe werkwijze ons opgeleverd? Nou, ik moet zeggen het levert heel veel tijdwinst op. En voor de patiënt is het heel erg prettig dat het snel onderzocht wordt en dat ze ook sneller uitslag hebben. Wat vaak duidelijk maakt dat er of niks aan de hand is met geruststelling als gevolg of dat ze alsnog fysiek naar de cardioloog moeten. Ja, het is eigenlijk voor de huisarts heel makkelijk, laagdrempelig, net zo goed als voor de patiënt.

We proberen het gewoon voor iedereen zo makkelijk mogelijk te maken om uiteindelijk het personeelstekort in de zorg ook een beetje op te lossen voor een stukje en het voor de patiënt zo prettig mogelijk te maken. Want dat staat bij ons best wel hoog in het vaandel. Dat we gewoon die patiënt echt de meest prettige zorg willen leveren op de plek waar die zich het meest veilig voelt. En dat is toch thuis.

Wat zijn nou de belangrijkste elementen voor collega's om dit over te kunnen nemen in de praktijk? De basis is goede ICT. Daarnaast moet er een koppeling zijn van het huisartsen informatiesysteem met het bedrijf die het cardiologisch onderzoek doet. En ook dat is eigenlijk heel makkelijk te realiseren. Er wordt pas iets gedaan als de huisarts het wil. Dus de patiënt die wordt verwezen door jou als huisarts.

Wat ik zou willen meegeven aan mijn collega huisartsen? Het is hartstikke leuk om te doen. Je hoeft geen koudwatervrees te hebben. En als je het eenmaal doet, merk je hoe makkelijk het is en hoe prettig het is voor jou en je patiënt. En dat je beide hele snelle en goede diagnostiek hebt. Ik zou andere patiënten dit onderzoek zeker aanbevelen. Omdat je het thuis kunt doen. En niet meer naar het ziekenhuis hoeft. En gewoon in je eigen omgeving het onderzoek van begin tot eind helemaal zelf kunt doen.

[Cardiologisch onderzoek thuis is aangewezen als één van de goede voorbeelden van passende zorg in de praktijk.]

[Benieuwd naar meer inspirerende voorbeelden?]
[Ga dan naar: zorginstituutnederland.nl/passende-zorg/passende-zorgpraktijken]