Informatievideo Veelbelovende zorg

In deze video van Zorginstituut Nederland wordt er uitleg gegeven over de subsidieregeling Veelbelovende zorg.

RUSTIGE GITAARMUZIEK

BEELDTEKST: Zorginstituut Nederland.

VROUW: Bent u al bekend met de subsidieregeling Veelbelovende zorg van Zorginstituut Nederland en ZonMw? Met deze regeling willen we Veelbelovende zorg sneller bij de patiënt brengen. Als de effectiviteit bewezen wordt, kan de zorg worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Zorgaanbieders kunnen een aanvraag indienen als zij financiële steun nodig hebben voor onderzoek naar Veelbelovende zorg. De subsidieregeling Veelbelovende zorg is uniek. Er is namelijk geld beschikbaar voor het subsidiëren van zorgkosten tijdens het onderzoek. Ook leiden de resultaten van het onderzoek rechtstreeks tot een beoordeling of deze zorg tot het basispakket behoort.

BEELDTEKST: Welke zorg komt in aanmerking?

VROUW: Het gaat om zorg die nog niet wordt vergoed uit de basisverzekering, omdat deze zorg nog niet voldoet aan de zogeheten stand van wetenschap en praktijk. Het gaat dus niet om zorg die om andere redenen niet uit het basispakket wordt vergoed, zoals bijvoorbeeld cosmetische chirurgie.

BEELDTEKST: Welke andere criteria zijn er?

VROUW: Het is belangrijk dat er wel iets bekend is over de werkzaamheid en de veiligheid. En daarnaast moet duidelijk zijn dat zonder deze subsidie het project niet uitgevoerd kan worden en er geen gegevens zijn om te bepalen of het in het basispakket behoort. Let op. Minimaal 80% van het budget moet bestaan uit zorgkosten en maximaal 20% uit onderzoekskosten.

BEELDTEKST: Hoe gaat een aanvraag in zijn werk?

VROUW: Twee keer per jaar kan er een projectidee worden ingediend. Het projectidee wordt eerst getoetst door de Adviescommissie Veelbelovende zorg. Daarna kan er een uitgebreidere subsidieaanvraag worden ingediend. En als die wordt gehonoreerd, kan het onderzoek worden uitgevoerd. De resultaten leiden tot een standpunt van het Zorginstituut of de zorg wel of niet vergoed wordt uit het basispakket.

Bent u enthousiast geworden over deze subsidieregeling? Lees dan alles over de regeling en de criteria op onze website.

BEELDTEKST: Alle informatie vindt u terug op: www.zorginstituutnederland.nl/veelbelovendezorg. Logo ZonMw en logo Zorginstituut Nederland.