Zvw-geschil: vergoeding van een hulpmiddel vanwege visuele problemen door een hersenaandoening

De Geschillencommissie van de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekering (SKGZ), heeft het Zorginstituut gevraagd in het kader van een geschil te beoordelen of een hulpmiddel vanwege visuele problemen als gevolg van een hersenaandoening verzekerde zorg is. De centrale vraag in het geschil is of sprake is van een stoornis in de visuele functie als bedoeld in de regelgeving.

Advies Zorginstituut

Het strikt beperken van de toegang tot visuele hulpmiddelen tot het ICF domein ‘visuele en verwante functies’, beperkt de toegang voor mensen met visuele functiebeperkingen als gevolg van een hersenaandoening. Een ruimere uitleg van de op de ICF gebaseerde regelgeving is in geval van ‘Uitwendige hulpmiddelen gerelateerd aan stoornissen in de visuele functie’ gerechtvaardigd, omdat visuele functies in de ICF zowel onder ‘visuele functies’ staan vermeld als onder ‘mentale functies’.
Het ligt voor de hand dat visuele hulpmiddelen ook toegankelijk zijn voor de groep verzekerden met vergelijkbare visuele functiebeperkingen als gevolg van een hersenaandoening, als zij hier redelijkerwijs op zijn aangewezen.