Standpunt belimumab subcutaan (Benlysta®) en voorwaardelijke toelating belimumab intraveneus bij de behandeling van volwassen patiënten met SLE

Belimumab, zowel in subcutane als in intraveneuze toedieningsvorm, bij de behandeling van volwassen patiënten met auto-antilichaampositieve systemische lupus erythematosus (SLE) met een hoge mate van ziekteactiviteit (bijvoorbeeld positief anti/dsDNA en laag complement) voldoet aan de 'stand van de wetenschap en praktijk'. Dit betekent dat vanaf nu de subcutane en intraveneuze toedieningsvorm van belimumab uit het basispakket vergoed kan worden bij de bovengenoemde patiëntengroep ondanks de standaardbehandeling. Hierdoor is het continueren van het voorwaardelijke toelatingstraject, dat op 1 juli 2015 is gestart, niet meer noodzakelijk en wordt dit traject vroegtijdig beëindigd.

Eerder standpunt

In 2012 heeft het Zorginstituut (voorheen CVZ) al een uitspraak gedaan over belimumab. Toen was het oordeel nog dat de behandeling geen 'stand van de wetenschap en praktijk' betrof. Dit standpunt is komen te vervallen.