Zorgverzekeraars oordelen dat rTMS bij therapieresistente depressie voldoet aan stand van de wetenschap en praktijk

In 2017 heeft het Kenniscentrum GGZ van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) repetitieve Transcraniele Stimulatie (rTMS) bij therapieresistente depressie opnieuw beoordeeld. Het Kenniscentrum GGZ concludeerde op basis van recente literatuur dat rTMS inmiddels wél voldoet aan de stand van de wetenschap en praktijk.

Zorgadviestraject GGZ

In het kader van het Zorgadviestraject GGZ adviseert het Kenniscentrum GGZ van Zorgverzekeraars Nederland de individuele zorgverzekeraars over de vraag welke therapieën wel of niet voldoen aan de stand van de wetenschap en praktijk en dus effectief is. Het is aan de individuele zorgverzekeraars om dit advies wel of niet over te nemen.
Op de website van Zorgverzekeraars Nederland staat het Zorgadviestraject omschreven en staat de meest recente versie van de ZN circulaire ‘Therapieën GGZ’.

Eerder standpunt Zorginstituut over rTMS bij depressie

In 2011 vroeg de stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekering (SKGZ) aan het CVZ of repetitieve (rTMS) wel of niet voldoet aan de stand van wetenschap en praktijk. De conclusie was dat Transcraniële Magnetische Stimulatie (TMS) bij depressie niet voldoet aan de stand van de wetenschap en praktijk.

Standpunt repetitieve transcraniële magnetische stimulatie (rTMS) bij de behandeling van depressie - juni 2011